Pametna rješenja: Sedam genijalnih načina kako se riješiti insekata

Niko od nas ne želi insekte u našim kućama, ali hemijski pesticidi su previše toksični i štetni da bi ih koristili bilo gdje blizu vaše kuće, porodice i kućnih ljubimaca.


Ako ove hemikalije mogu ubiti insekte, definitivno ne mogu biti dobre ni za nas i zato je bolje da koristimo nešto sigurno i prirodno kad god je to moguće. Mi vam donosimo 7 jednostavnih, sigurnih i učinkovitih trikova da se otaraasite insekata iz vašeg domaćinstva.

1.Žohari Žohari su ne samo odvratan prizor koji možete vidjeti u vašoj kući, nego takođe mogu biti prenosioci veoma štetnih bolesti. Da biste se na prirodan način riješili ovih štetočina nasjeckajte luk i dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Tu mješavinu zatim stavite u uglove vaše kuće. Ponavljajte to svaki dan i oslobodićete se žohara.



2.Krpelji Krpelji mogu biti veoma štetni, a ponekad čak i smrtonosni. Otkrićemo vam dva prirodna načina da se oslobodite ovih štetočina. Sredstvo protiv ugriza krpelja za ljude Izmiješajte 20 kapi eteričnog ulja od ružičstog geranija, 10 kapi eteričnog ulja slatke trave, 5 kapi eteričnog ulja lavande, 5 kapi citronele ili eteričnog ulja limuna i 1 kašičicu alkohola i razrijedite ga do 100 ml sa sorćetom ili vodom.

Poprskajte to mješavinom svoju odjeću prije izlaska napolje. Sredstvo protiv ugriza krpelja za pse Umiješajte 20 kapi ružičastog geranija i pennyroyal eteričnog ulja s 2 kašičice bademovog ulja i stavite nekoliko kapi na psa.



3. Baštenske štetočine Da biste se riješili štetočina iz vaše bašte napravite sljedeću smjesu: Pomiješajte 1/2 čašu ljute paprike s 1/2 čašom bijelog ili crvenog luka, i pomiješajte dok ne pretvori u tijesto. Pasta se miješa s 500 ml tople vode. Pustite da stoji 24 sata na toplom mjestu, iscijedite i raspršite vaše biljke ovom tekućinom.

4. Paukovi Ovo prirodno sredstvo neće ubiti paukove, ali će ih držati podalje jer im se ne sviđa jak miris. Dodajte 5 do 10 kapi ulja paprene metvice u mješavinu od 200 ml vode i 1/4 kašičice tekućeg deterdženta, dobro protresite i prskajte zahvaćena područja jednom sedmično sve dok se ne riješite svih paukova.

5.Mravi Mravi mogu biti veoma dosadni i pojaviti se niotkuda. Navodno, mravi apsolutno mrze miris cimeta. Stavite prah cimeta u područja gdje mislite da mravi ulaze. Usput ćete dobiti i veoma ugodan zemljani miris u vašoj kući.

6. Grinje Ima ih svuda, naročito na toplijim mjestima, a najviše ih ima u vašem krevetu. Da biste ih se otarasili pomiješajte 6 kašičica ulja eukaliptusa s 1,5 kašičicu tekućeg deterdženta za pranje veša u 1 kantu vode i u to potopite sredstvo za pranje,a zatim ga operite kao i obično.

7. Žižak Ako ostavite brašno, žitarice ili rižu nepokrivene u ostavi, možda će u njima završiti ove neželjene bube. Navodno, one zaista ne vole miris lišća i karanfila. Stavite list ili karanfill preko vaše hrane kako biste ove bube držali dalje od ostave.

infpult.info / Tamara

Pokreće Blogger.