Da li žena treba da radi i pomaže u uzdržavanju porodice? - 3 mudra odgovora svešetnika

Da li žene trebaju da rade? Da li ste nekada razmišljali o ovom pitanju. Nešto više o tome da li žene treba da rade reći će nam 3 sveštena lica. 


Dimitrije S. protojerej: „Ubijeđen sam da udata žena ne treba da radi, naročito ne kada ima malu djecu. Kada djeca odrastu i osamostale se, već osnuju svoje porodice, onda može da radi ako ima želju i vremena. I naravno, ne da radi cijeli dan. Muž bi trebao da bude glavni hranitelj porodice. 

Samo u slučajevima kada muškarac nije u mogućnosti, žena djelimično može da preuzme tu funkciju, ali moraju da postoje ozbiljni razlozi. Jednom sam dobio pitanje šta se dešava ako muž ne može da nađe posao. To ne smije da se desi. Odbijam da razumijem. 



Ako drugi ljudi mogu da rade, onda može i taj jedan. Nije pošteno da žena radi, a muž ne. Muškarac treba, ne samo da hrani ženu, nego da je i oblači, ali i da joj daje novac za njene potrebe. Žena i bez posla ima mnogo stvari koje treba raditi oko kuće i u kući. 

Ona treba da brine o domaćinstvu, djeci, ali treba i da održava odnose sa prijateljima i daljom rodbinom. Kod kuće uvijek ima dovoljno posla za žene, one ne trebaju da rade. Kada je u kući red cijela porodica će biti sretna“. 



Fjodor L, sveštenik: „Danas se više ne postavlja pitanje da li žena treba da radi, jer svi smatraju da treba. Naravno, nema ništa loše u tome da žena radi, samo je pitanje ko je glavni u porodici, ko izdržava porodicu. 

Ako žena nema partnera sasvim je normalno da ona zarađuje, ali ako postoji muškarac onda on treba da preuzme finansijsku odgovorost. Žena može da radi ako želi, ali ne treba ona da bude finansijski stub kuće. Ako je žena mnogo na poslu djeca gube majku i tada se cijela porodična struktura urušava. 

Budimo odgovorni prema našim ženama. Neka žene rade što vole i vaspitavaju djecu. Biti mama je najodgovorniji posao“.  Andrej T. protojerej: „Jednom sam čuo priču o ženi koja ne želi da ostane kod kuće jer njen muž ne zarađuje dovoljno. Postoji priča o ribaru i ribi. 

Poenta priče je da muškarac nikada neće moći da zaradi dovoljno ako mu je žena nezasita. Uvijek će joj trebati više. Ako žene mogu, bilo bi dobro da ostanu kod kuće. Žene kod kuće nisu besposlene, one čiste, peru, njeguju djecu. Domaćica je ozbiljno zanimanje sa puno posla. Čovjek treba da radi više nego žena, a žena treba da bude zadovoljna njegovom zaradom“.

Pokreće Blogger.