Osho otkriva kako se osloboditi nepotrebnih stvari - "Stvari nemaju vrijednost, mi im dajemo"

Razni uticaji koji nas okružuju znaju da budu lanci koji nas stežu i otežavaju da idemo dalje. Sve je teže otpustiti neke stvari i osloboditi se terata prošlosti. 


Otpustiti stres, loša iskustva, stvari iz prošlosti, sadašnjosti umije da bude jako teško. Međutim, dobri i mudri savjeti su uvijek tu. Tako je indijski mudarc Osho objasnio kako da se oslobodimo onoga što nam je nepotrebno. 

Čini se nekada, da čovjek što se nečega više želi osloboditi, to nešto ga više prati i on o tome više i razmišlja. Kao da se radi o začaranom krugu. Ili pati što nešto nema ili pati jer nešto nema. Međutim, rješenje je uvijek tu. Način jeste da se fokusirate na sebe. 



Da biste odmakli nešto od sebe, ne trebate razmišljati o tome, već o načinu kako to da postignete. Bolje rečeno, potrebno je da razumijete sebe. Npr. nesrećni ste u vašem partnerskom odnosu. Ne možete napustiti partnera iako znate da vam odnos sa njim šteti. 

Znate sebe da stavite u poziciju i ulogu žrtve. Vaš zadatak je da razmislite zašto ste se postavili u takvu poziciju, a ne zašto je vaš partner ovakav ili onakav. Može biti mnogo razloga zašto ste sebi nešto dopustili, i o tome treba da razmislite. 



Zapitajte se, šta biste savjetovali nekome, da se njemu dešava isto što i vama? Ali, oslonite se na vaše realno promišljanje i iskreno mišljenje. Tako ćete i sebi dati odogovor šta je najbolje za vas i zašto ste sebe doveli u određenu situaciju. 

Ne razmišljajte o drugoj strani, već o sebi i vašim pogreškama. Osho je takođe rekao: "Potisnite bilo šta i to postaje vrijedno. Potisnite još više i to će postati još vrijednije. Nemojte potiskivati i to nešto će izgubiti svu vrijednost". Osho je jasno objasnio. Sami nečemu dajemo na vrijednosti. 

Do nas je da li će se nešto naći u našim mislima, emocijama, djelima i svakodnevnici. Kada razmišljamo o stvarima kojih se želimo osloboditi, mi im zapravo samo dajemo na dodatnoj vrijednosti. Ali, kada ih se oslobodimo i jednostavno kažemo "Više me ne zanima", tada iste i gube svoju vrijednost.

Pokreće Blogger.