Šta bi trebali uraditi da sprijčite druge ljude da vas iznevjere? - Mudar savjet D. Carnegie

U životu se dešava da vjerujete u neku osobu i mislite da se na nju možete osloniti, ali ipak se uvjerite u suprotno. Šta tada učiniti? 


Da li odmah kada vam se desi ovakva situacija, treba da prestanete vjerovati ljudima? Naravno, da ne trebate vjerovati aposolutno svakome ko vas okružuje ili koga upoznate, jer je tako rizik da budete izdani jako veliki. Ponekad je najbolje i najpotrebnije znati osloniti se samo na sebe. 

Važno je da čovjek ima vjeru i nadu. Da zna da vjeruje i da se nada dobrome. Ali isto tako, važno je da zna da uz vjeru i nadu, mora da se zalaže. Jer one nisu dovoljne da se samo nešto od sebe desi. Uz vaš trud i vjeru, tada je moguće da se stvari istinski dogode u vašu korist. 



Takođe, važno je da čovjek zna da svako ima volju činiti onako kako on želi. Shodno tome, ako ste se razočarali u određenu osobu, postavite sebi jasno pitanje: " Da li meni ta osoba uopšte išta duguje"? Pokušajte analizirati odogovor koji ste dali sami sebi. Npr. uradite vježbu. 

Pokušajte zamisliti dijalog sa određenom osobom. Pitate roditelja: " Zašto sam ti dužan dati novac"?, ako je odogovor "Pa ja sam te rodila i odgojila", vi ćete reći "Nisam to tražio/la". Ovo zvuči logično. Možda konverzacija nije idealna, ali roditelj koji pruža iskrenu ljubav neće se voditi emocionalnim ucjenama.



Stvarao je novi život, zapravo vas, jer je tada u tom trenutku to bila njegova želja. Kako prestati prebacivati odgovornost na druge i jednostavno oslonite se isključivo na sebe? Neophodno je da osoba sama u sebi pronađe motivaciju i pokuša isključivo da sama sa sobom vidi rješenje određene situacije.

Kada dođete u iskušenje da potražite nečiju pomoć ili se oslonite na nakoga, prvo se zapitajte: "Šta će se dogoditi ako tražim pomoć, a pethodno sam bio/bila iznevjeren"? Zbog toga je najbolje da pokušate sami preuzeti odgovornost, ukoliko već sumnjate u ishod nečije pomoći. 

Citat Dalea Carnegia kaže: " Ako radite nešto za nekoga drugog, nikad se ne sjećajte. Ako neko učini nešto za vas, nikad ne zaboravite.

Pokreće Blogger.