Zašto odrasla djeca nemaju želju da komuniciraju sa roditeljima: Savjet sveštenika kako to izbjeći

Najveći problem roditelja danas je taj što ne razumiju i ne prihvataju da su njihova djeca drugačija od njih. 


Djeca moraju imati drugačiji pogled na svijet, moraju imati drugačije vrijednosti, drugačije želje i ciljeve koji se ne poklapaju sa njihovim vlastitim. Ova trenutak je odlučujući i određuje da li roditelji zaista vole svoju djecu ili je to što osjećaju samo sebičnost. 

Roditelji treba da shvate da djeca nisu njihovo vlasništvo i da imaju pravo da žive kako žele čak i ako se njihovim roditeljima to ne sviđa. Djeci treba dozvoliti da odrastu i treba ih pustiti da žive kako hoće. Mnogi roditelji ne žele pustiti svoju djecu od sebe jer ih vole. 



Dijete želi ići tamo gdje mu je bolje, ali roditelji ne žele da ga puste jer ga vole. Sveštenik Andrej Konanos kaže: "Bog nas ne tretira kao svoju imovinu, on nas poštuje i on zaista želi da budemo sa njim, ali sa svojim vlastitim talentima i sposobnostima koje razvijamo." 

Vrlo često majke su sklone tome da se miješaju u živote svoje odrasle djece jer smatraju da imaju pravo na to jer su ih rodile i odgojile, a kasnije se žale kako su njihova djeca gruba prema njima i ne poštuju ih. Djeca samo žele svoju slobodu i svoju privatnost. 



Niko ne želi da mu neko narušava privatnost. Kada kritikujete njihove ciljeve i želje i umjesto njega odlučuju šta da radi i šta je bolje za njega. Ako majka ne razumije da treba da pusti svoje odraslo dijete da živi kako ono želi i kako ono smatra da je najbolje, tada su velike šanse da pokvari odnose sa njima. 

Sveštenik Andrej Konanos kaže: "Što više slobode damo svojoj djeci u pogledu izbora, veće su šanse da će nam se ono vratiti nazad. Ako budete djetetu nametali svoje odluke možete ga zauvijek izgubiti. Mnoge majke ne razumiju da svojom pretjeranom brižnošću i ljubavlju mogu da zarobe dijete i uguše ga." 

Zato ako želite imati dobar odnos sa svojom odraslom djecom dajte im priliku da žive po vlastitom nahođenju, ne namećite im se, ne miješajte se u njihov život i ne gledajte na njih kao na malu djecu. Samo ćete na taj način moći imati dobar i prijateljski odnos sa njima.

Pokreće Blogger.