Empatija i dobrota se uči od roditelja - Važne lekcije koje mogu pomoći djeci da nauče oprostiti

Svaki roditelj bi trebao svoje dijete naučiti dobroti i empatiji jer je to nešto što se ne uči u vrtiću ili školi, to je nešto što djeca uče kod kuće. 


Roditelji se često pitaju kako da nauče svoje dijete da oprosti kada se posvađa sa drugim djetetom zbog neke igračke ili kada se naljuti na drugara, ali to ponekad nije lako. Za opraštanje je pored dobrog odgoja potrebno još mnogo drugih stvari. 

Dijete će uvijek lakše oprostiti drugom djetetu ako mu se to dijete izvini i pokaže da mu je žao ako je uradilo nešto čime ga je povrijedilo. Mnogi roditelji ne želi da njihovo dijete oprašta svima i sve, već žele da dijete nauči da se zauzme za sebe i da se bori za sebe. 



Međutim, stručnjaci ističu kako takav stav roditelja nije dobar te da je opraštanje dobro za dijete. Kada nauči da oprašta, dijete uči da se oslobodi ružnih i negativnih osjećanja. Važnost praštanja nije u tome da li je neko u pravu ili nije. 

Ono služi da dijete razumije postupak drugog djeteta i pokuša popraviti odnos. Takođe, jako je važno naučiti dijete da vidi stvari iz tuđeg ugla i da ima više razumijevanja za druge. Jako je važno da svaki roditelj pažljivo sasluša svoje dijete ako ima problem te da ga navede da razmisli zbog čega se njegov drugar ponašao tako prema njemu. 



Roditelj bi trebao djetetu da kaže da se njegov drugar možda nije osjećao dobro taj dan te da nije želio namjerno da ga povrijedi. Iako to nije opravdanje kada nas neko povrijedi, dijete mora pokušati da razumije druge pogotovo ako poslije toga dobije izvinjenje. 

Jako je važno kod djeteta razviti ove osobine ne samo zato da dijete lakše popravi odnose sa drugima, već i da bi se samo dijete osjećalo bolje i da ne bi u sebi zadržavalo negativna osjećanja.

Pokreće Blogger.