"Šta će biti sa mnom ako me ostavi" - Zašto mnoge žene radije izaberu loš brak nego samoću

Jedna moja jako dobra prijateljica se udala jako mlada. Bila je to ljubav na prvi pogled i veoma brzo je uslijedio brak. 


Njen muž je bio pravi džentlmen. Uvijek ju je obasipao pažnjom i svima pokazivao koliko je voli. Međutim, nakon pet godina stvari su se počele mijenjati. Dao je otkaz na poslu i nije želio tražiti drugi posao već je htio raditi za sebe kako ne bi zavisio od poslodavca.

Imao je tim od nekoliko ljudi sa kojima je radio, ali vremenom se njihov posao pretvorio u druženja uz piće, a ne posao. Sve češće je počeo piti i loše se ponašao prema svojoj ženi i to je postala njihova svakodnevnica. Moja prijateljica je radila u školi i uglavnom su živjeli od njene plate. 



Oni koji su je poznavali od prije su odmah primjetili da nešto nije u redu i da se promijenila. Uvijek je bila vesela djevojka koja je bila sigurna u sebe, ali pod uticajem lošeg braka njeno samopouzdanje je opadalo, postala je nesigurna i teško joj je bilo da se zauzme za sebe. 

Ponekad je izgledala poput djeteta koje očekuje prijekor ili kaznu jer je uradilo nešto što nije smjelo. Iako joj je bilo teško živjeti sa svojim mužem, teško joj je bilo da kaže zašto ostaje u lošem braku. Često je znala reći "Šta će biti sa mnom ako me ostavi? I sama pomisao na razvod me plaši." 



Činilo se da je rastanak plaši više od života sa mužem koji se loše ponašao prema njoj. Često se zapitam zašto žene radije biraju da ostanu u lošem braku nego da budu same? 1. Nedostatak ličnih granica; Često žene koje ostaju u lošem braku ne žive svoj život. 

Stapaju se sa partnerom i više se ne osjećaju kao nezavisna osoba koja može da se razvija sama. Te žene često i ne razmišljaju o razvodu jer nisu u stanju da zamisle sebe bez svog partnera. 2. Ovisnost; Kada žena kaže da ne može da živi bez muškarca to dovoljno govori o njenom nezdravom shvatanju sreće. 

3. Nada da će se stvari promijeniti; Mnoge žene ostaju u lošem braku i nadaju se da će se stvari popraviti. Zbog stalne nepredvidivosti partnera žena ne zna kako da postupi jer u jednom momentu dobija svu moguću pažnju, dok u drugom slijede prijekor i ljutnja. 

4. Nesvjesni izbor; Mnoge žene misle da mogu spasiti svog muža i vratiti ga na pravi put gdje će njihov brak ponovi biti srećan, ali stvari se često ne odvijaju onako kako je ona zamislila. Zaboravljaju da se niko ne može promijeniti osim ako on to ne želi i da je sav njihov trud samo uzaludno gubljenje vremena. 

5. Strah od usamljenosti; Najčešći razlog zbog kojeg žene ostaju u toksičnim vezama je strah od samoće. Taj strah ih sprječava da sagledaju stvari realno i donesu ispravne odluke. Strah od samože i života bez muža ih često plaši više od života sa muškarcem koji je ih ne cijeni.

Pokreće Blogger.