Mali trikovi iskusnih domaćica: Kako učiniti da čišćenje podova postane zadovoljstvo, a ne stres

Podove je jako važno prati bar jednom sedmično ako želimo da naš dom bude uvijek besprjekorno čist. 


Malo je žene koje se mogu pohvaliti da im je čišćenje zadovoljstvo, ali uz nekoliko jednostavnih savjeta to može postati. 1. Pretvorite čišćenje u trening; Prosječna osoba potroši između 170 i 300 kalorija za jedan sat čišćenja. 

Isto toliko kalorija potrošite ako radite jogu sat vremena ili plivate pola sata. Međutim, čišćenje ima jednu prednost. Donijete čist dom. Ako želite sagorjeti više kalorija tokom čišćenja možete na primjer skočiti svaki put kada pomjerite brisač naprijed i vratite se u početni položaj. 



Ovako ćetete zategnuti svoje mišiće na butinama i potkoljenicama. 2. Podstaknite samorazvoj; Dok čistite svoje podove možete slušati neku audio knjigu ili slušati neki edukativni podkast. Druga opcija je učenje nekog stranog jezika. 

Slušanje 2-3 audio sesije sedmično može značajno poboljšati vaše razumijevanje jezika. Prilikom čitanja ne čujete intonaciju i akcenat, ne znate koji je slog u riječima naglašen. Slušanje će vam pomoći da zapamtite kako da izgovorite teške riječi i naučite razumjeti tečan govor. 



 3. Kupite kvalitetna sredstva za čišćenje; Jeftine krpe nisu dobrog kvaliteta jer se prave od materijala koji ne upijaju prljavštinu dovoljno dobro. Takođe, nemojte koristiti stare peškire ili majice za čišćenje jer takođe mogu ostavljati tragove. 

Kada su u pitanju sredstva za čišćenje uvijek koristite sredstva koja su namjenjana za podove. Ako koristite na primjer sredstvo za pranje suđa ili šampon za čišćenje poda oni mogu oštetiti zaštitni sloj na podu. Odaberite specijalno sredstvo za čišćenje podova koje dobro uklanja prljavštinu i ne oštećuje vaš laminat ili parket.

 4. Uključite muziku i zaplešite; Muzika če vam pomoći da se krećete ritmično i povećate svoju produktivnost. Napravite plejlistu energičnih pjesama koje će postaviti tempo vašim pokretima i počnite čistiti podove. Ako želite, možete napraviti pauzu i samo plesati. 

Ovo će čišćenje učiniti zabavnim. 5. Obavite digitalnu detoksikaciju; Čišćenje je odlično vrijeme da se malo odmorite od interneta i društvenih mreža. 6. Napravite plan čišćenja; Ako imate veliki stan tada čišćenje može biti jako zahtjevno i ponekad je teško sve očistiti u jednom danu. 

Tada biste trebali napraviti plan čišćenja i svaki dan očistiti po jednu prostoriju. Tada vam čišćenje neće oduzimati mnogi vremena i truda. Možete kreirati raspored za svaki dan u kojem ćete čišćenju posvetiti najviše 15 minuta. Na primjer, u ponedjeljak čistiti podove u dnevnim sobama, a u utorak čistiti kupatilo i toalet. 

To će vam olakšati održavanje stvari čistim i osloboditi stresa od vikenda koji su obično zakazani za generalno čišćenje. 7. Čišćenjem protiv stresa; Pokušajte promijeniti ugao na koji gledate na čišćenje i počnite čistiti ne zato što morate već da poboljšate kvalitet svog života. 

Čišćenje i čist dom vam mogu biti od velike pomoći u borbi protiv stresa i anksioznosti. Neka čišćenje postane vaša terapija u borbi protiv stresa. Zapamtite da čista kuća ima umirujuči učinak na sve ukućane.

Pokreće Blogger.