Zašto je nada ponekad jedina stvar koja nam ometa život: Ako se samo nadaš ništa nećeš postići

Nada nam često oduzima slobodu i postjemo njeni taoci. Čekamo da se dogodi neko čudo i ostajemo razočarani. 


Uvijek se nadamo nečemu, a često naše nade nemaju osnova. Nadamo se da će biti bolje i tako godinama živimo. Poznati psiholog Mihail Litvak je rekao jednu jako zanimljivu rečenicu koja glasi ovako "Kažu da nada poslednja umire, a ja bih je prvu uništio. 

Kada nema nade, nema ni straha. Kada nema nade, osoba postaje aktivna i postaje nezavisna." Postoje četiri opravdana razloga kada bi trebali odustati od nade. 1. Nada nas tjera da se držimo staroga. Koliko ste se samo puta nadali da će se vratiti onaj ko vas je jednom napustio? 



Nada nam nimalo ne pomaže da izbjegnemo patnju, a gubitak nade nam može pomoći da se riješimo ilizija, da stvorimo nove odnose, nađemo novi posao ili izgradimo novu kuću. 2. Ako se nadamo da će nam se vratiti nešto iz prošlosti ne možemo nastaviti živjeti u sadašnjosti. 

Nada nas ponekad uništava i oduzima nam životnu snagu u sadašnjosti. Sa nadom sami sebi oduzimamo energiju koju možemo usmjeriti u mnoge korisnije stvari. 3. Nada je veoma često kočnica koja nam ometa život. Ako se samo nadaš da će se nešto dogoditi velike su šanse da se to nikada neće dogoditi.



"Nadam se da ću se jednog dana obogatiti", ovom izjavom samo govorimo da nemamo dovoljno novca i da ne možemo naći način da ga dobijemo više. U ovoj situaciji nada nam nije od velike pomoći. 4. Često se nadamo da će se promijeniti neke stvari na koje sami ne možemo uticati. 

Na primjer da će muž prestati piti ili da nas više neće varati. Kada se nadamo da će se nešto promijeniti prebacujemo fokus na vanjski svijet. Tek onda kada shvatimo da sami stvaramo svoju stvarnost, prestajemo se nadati i počinjemo djelovati. Nadu trebamo zamijeniti vjerom u sebe i u svoje snage, a ne u neke vanjske sile.

Pokreće Blogger.