Iz muškog ugla: Kućni poslovi nisu samo ženina dužnost - Muškarac treba jednako učestvovati

I danas mnogu muškarci i dalje misle da je ženi mjesto u kuhinji i da je odgoj djece uglavnom odgovornost žene. 


Malo je muškaraca koji na brak gledaju kao na partnerstvo u kome muž i žena treba da pomažu jedno drugome. Nedavno su nas posjetili prijatelji, bračni par naših godina. Nakon večere sam kao i obično počeo pomagati svojoj ženi da pospremi sto i opere suđe. 

U našem braku to je sasvim normalna stvar. Ne kažem da samo ja perem suđe, ali ne vidim ništa loše u tome da i ja nekad to uradim. Po mom mišljenju muškarac je dužan da pomaže svojoj supruzi u svemu pa i u pranju posuđa. 



Gledajući me kako perem suđe supruga mog prijatelja mu se okrenula i rekla "Vidi kako on pomaže svojoj ženi u kuhinji, a ti ne možeš skloniti tanjir poslije sebe." "To nije moja dužnost" odgovorio joj je. Nikada nisam shvatao te muškarce koji se tako ponašaju prema svojim ženama. 

Ne razumijem zašto misle da su kućni poslovi samo ženina dužnost. Zašto bi teret svakodnevnih kučanskih poslova trebale nositi samo žene na svojim krhkim leđima. Kada sam svom prijatelju počeo iznositi argumente zašto muškarac treba da pomaže svojoj ženi on me upitao kako su naše bake mogle sve same. 



Našim bakama nije bilo lako. Morale su da brinu o djeci, kući, stoci, ali naše bake nisu radile puno radno vrijeme. Djedovi su bili ti koji su zarađivali i donosili novac u kući. Danas žene ravnopravno učestvuju u finansijama, rade puno radno vrijeme i pored svega toga brinu o kući i djeci. 

Kada supruga i ja dođemo kući sa posla pomažem joj da skuva večeru, zajedno večeramo pospremimo poslije večere i onda uživamo zajedno i odmaramo. Moja žena nije dužna sama stajati za šporetom i kuhati, nije dužna sama se nositi sa djecom i poslije toga pasti od umora. 

Želim imati pored sebe lijepu ženu koju ne muče kučni poslovi i koja ne padne naveče umorna od istih. Ako joj ja ne pomognem, niko drugi neće. Kako onda mogu očekivati da bude vesela i raspoložena i da se malo posveti meni. Kakav bih ja bio čovjek ako ne mogu pomoći ženi koju volim?

Pokreće Blogger.