Vrijedi li se prilagoditi muškarcu kako ne bismo ostali sami - Mudro objašnjenje psihologa

Za nekim ženama muškarci jednostavno trče, igraju oko njih i bacaju im se pod noge. Na njima je samo da odaberu najadekvatnijeg i pristanu na udvaranje. 


Međutim, postoji i jedna druga vrsta žena koje ne privlače pažnju muškog pola, za kojima se muškarci ne okreću i ne dijele im komplimente. Ove žene se ni po čemu ne razlikuju od drugih žena. Imaju sve ono što imaju i druge žene, ali igrom slučaja ostaju neprimjećene. 

Možda se problem krije u njihovom odgoju, njihovom djetinjstu, a možda je problem manjak samopostovanja. Da li takve žene treba da se prilagođavaju muškarcu kako ne bi ostale same cijeli život? Ovo je pitanje koje muči veliki broj žena. 



Da li žena treba da se oblikuje prema muškarcu, da se prilagodi uslovima koji su joj postavljeni, stisne zube i živi život koji joj ne odgovara samo da ne bi bila sama? Da li žena treba da se prilagodi ljenostii nedostacima partnera? 

Da li treba da zatvori oči na njegove loše navike ili da stalno sluša njegovo nezadovoljstvo? Mnoge žene su upravo spremne na sve to. Spremne su se prilagoditi na sve loše samo kako ne bi ostale same zauvijek, a sve to se dešava zbog nedostatka želje i interesa da urade nešto dobro u svom životu. 



Za mnoge žene u prvom planu je pronalaženje savršenog muškarca, a zatim traženje načina da ga zadrži. Kada shvati da ne može pronaći ono što je zamislila u svojoj glavi, pristaje na bilo šta. Prilagođava se okolnostima i pristaje na sve jer misli da ne zaslužuje bolje. 

U redu je da žena želi sebi pronaći dobrog muškarca, ali prije svega i sama mora postati dobra žena. Mora postati žena za kojom će muškarci da se okreću, žena koju će muškarci da primjete i koju će željeti da osvoje. Kako postati takva žena? 

Prije svega, prestanite previše razmišljati o svojoj usamnljenosti. Razmislite šta vas to čini srećnima i u čemu uživate. Nećete ni primjetiti kada se stvari počnu mijenjati. Daću vam jedan primjer iz života. Jedna moja prijateljica je imala 33 godine i stalno je kukala kako je sama i kako nikada neće naći pravog muškarca i udati se. 

 Tada sam joj rekao da prestane plakati i da pročita 10 klasičnih knjiga, 10 kulturnih melodrama, da posluša 10 sjajnih muzičkih kompozivija i posjeti 10 novih gradova. To joj se ispočetka činilo lako, ali bilo joj je potrebno 10 mjeseci da pročita sve knjige i obiđe 10 gradiva obzirom da je imala dijete. 

Kako sam joj dao rok od godinu dana da sve to obavi, vrijeme se bližilo kraju, a nisam bio posebno ubjeđen da će moja ideja uspjeti. Međutim, upoznala je svoju ljubav u poslednjem gradu koji je posjetila. Prišao joj je u metrou i pitao je koju knjigu čita i tako je sve počelo. 

Shvatila je koliko se promjenila iznutra i kako se njena ljubav pojavila onda kada je najmanje razmišljala o njoj i kada joj se najmanje nadala. Ono što svako od nas mora imati na umu je da dokle god se mi sami sa sobom ne osjećamo ugodno, niko drugi se neće osjećati ugodno u našoj blizini.

Pokreće Blogger.