Sve je veći broj žena u 30im koje su same ili razvedene - Zapažanja psihologa

Žene u tridesetima se mogu podijelitu u dvije grupe: one koje se žele vjenčati i one koje su već bile u braku i sad su razvedene. 


Psiholog Aleksandar Mihajlovič ističe da postoji mnogo razloga zbog kojih je toliki broj žena u 30im slobodno ili razvedeno. 1. Mnoge žene zbog neiskustva i mladosti, se vode instinktima i emocijama prilikom odabira partnera. 

Zaljubljuju se u zgodnog, hrabrog, popularnog muškarca, ali zatvaraju oči na nedostatke koje takav muškarac može imati. Naivno vjeruje da će muškarac promjeniti svoje nedostatke, ali brzo bude razočarana u idealnog muškarca kojeg je nekada voljela. 



Ubrzo i sama shvata da ne može prihvatiti njegove mane te odlučuje da ga napusti. Tek nakon jednog neuspjelog braka i iskustva stečenog iz istog, žena svjesno pristupa izboru partnera. Više se ne vodi emocijama, pažljivije bira partnera i u većini slučajeva vjerovatno neće ponovo stupiti u brak. 

2. Opšte je poznato da se žene vode emocijama prilikom odabira partnera. Ali postoje situacije kad žena nije pogriješila u odabiru muškarca i pored sebe ima pristojnog čovjeka, ali je veza postala dosadna i monotona. Leptirići u stomaku su nestali, nema više one strasti i topline. 



Žudi za pažnjom i nježnošću od svog muškarca koju ne dobija, pa počinje tu istu pažnju tražiti sa strane. Tada odlučuje da se razvede od svog muža, ali ne razumije glavnu stvar. Sa drugim muškarcem joj neće biti bolje i uskoro će se naći u istoj situaciji kao sa svojim prvim mužem. 

I tako će neprestano lutati od muškarca do muškarca u potrazi za idealom, a na kraju će shvatiti da ideal ne postoji i da nije problem u tim muškarcima, već da je problem u njoj. Kada to shvati biće već kasno. Pogrešan izbor partnera može sa sobom nositi brojne posljedice. 

Nakon prvog razvoda mnoge žene ne žure da se ponovo udaju. Već je jednom bila udata i osjetila je sve prednosti i nedostatke bračnog života. Zbog toga mnoge žene radije biraju usamljenost ili vanbračnu vezu sa muškarcem.

Pokreće Blogger.