Ogovaranje je odraz nekulture - Jednostavna pravila bontona koja svaka prava dama treba znati

Svaka žena koja želi ostaviti dobar utisak bi trebala da poznaje osnovna pravila lijepog ponašanja i da ih se strogo pridržava. 


Kakoje bonton i lijepo ponašanje davno izbačen iz nastavnog programa u našim školama, mnoge mlade dame nisu upoznate sa isti te ne znaju kako se ponašati u javnosti i u nekim posebnim prilika. U nastavku pročitajte nekoliko pravila bontona koje bi svaka prava dama trebala znati. 

1. Ako ste zaboravili ime svog sagovornika nemojte se ustručavati da ga ponovo pitate. Bolje je ponovo upitati za ime nego svog sagovornika osloviti pogrešnim imenom. 2. Ako neko vaše ime izgovori pogrešno, ispravite ga odmah kako biste izbjegli dalju neugodnost. 



3. Na svečanoj večeri dama ne bi trebala svojučašu sa pićem dopuniti sama. Zamolite nekog muškarca da to učini za vas. 4. U toku jela kašiku nemojte spuštati pored tanjira, a isto ne biste trebali raditi ni po završetku jela. 5. Nemojte preturati po tanjiru sa jelom, uzmite komad koji vam je najbliži. 

6. Ako je u restoranu jako vruće nemojte se rashlađivati salvetom. Zamolite konobara da upali klima uređaj. 7. Ako želite napustiti zabavu jednostavno pozovite domaćina na trenutak i saopštite mu da odlazite. Nemojte se pozdravljati sa svima jer bi drugi to mogli shvatiti kao znak da je vrijeme za odlazak. 



8. Ako trebate popraviti šminku uradite to u toaletu, nikako za stolom. 9. Ako sjedite na niskoj stolici nemojte prekrstiti noge. Primaknite koljena jedno drugome i nagnite ih u stranu. 10. Preglasno smijanje u javnostije uvredljivo. 11. Godine, političku i vjersku opredjeljenost zadržite za sebe. 

12. Niko ne voli hvalisanje. Čak i ako ste sebi kupili Chanel torbu, kuću ili jahtu, vaši će najbliži prijatelji to na kraju saznati. 13. Prava dama treba da kontroliše kolikoje popila. Teško je ostati elegantan nakon kojeg pića više. 

14. Izbjegavajte ogovaranje i tračene. To je odraz nekulture. 15. Uvijek budite ljubazni. Ovo je jednostavno pravilo koje čini svijet sretnijim i pristojnijim i nikada neće izgubiti važnost.

Pokreće Blogger.