Niste introvert ni ekstrovert, možda ste ambivalent: Otkrijte pripadate li ovom rijetkom tipu ličnosti

Da li ste nekada čuli za izraz ambivalentnost? To je relativno novi izraz koji stručnjaci koriste kada žele opisati nekoga ko ne spada ni u introverte ni u ekstroverte. 


Ekstroverti su osobe koje vole da se zabavljaju i druže, introverti više vole uživati u samoći, dok su ambivalenti mješavina oboje. Oni nisu mirni kao introverti, ali nisu ni glasni kao ekstroverti. Ako niste sigurni kojem tipu ličnosti pripadate, postoji nekoliko načina da to shvatite. 

1. Ambivalentima nije lako odvući pažnju; Osobe koje pripadaju ovom tipu ličnosti su veoma fokusirani na ono što rade i nije im lako odvratiti pažnju sa toga. 2. Jako su fleksibilni; Osobe koje pripadaju ovom tipu ličnosti se mogu ponašati i kao ekstroverti i kao introverti zbog čega su jako fleksibilni. 



U stanju su da se prilagode različitim ljudima i mjestima. 3. Veoma su uvjerljivi; Oni slušaju vaše potrebe i želje pa uvijek žele pronaći ono što će vam olakšati život. Ambivalenti su jako dobri prodavači jer uvijek slušaj želje svojih kupaca. 

4. Zauzimaju se za sebe; Ambivert voli dijeliti svoje ideje, ali nisu toliko bučni u tome kao što bi ekstrovertni bili. Oni znaju kada govoriti, a kada i držati jezik za zubima, što ekstrovertiranoj ličnosti teško pada. 5. Donošenje odluka za njih je izazov; Osobe koje pripadaju ovom tipu ličnosti su jako neodlučno pa im je ponekad teško donijeti čak i neku laku odluku. 



6. Nemoju jasan smjer u životu; Često osobe koje su ambivalentne nemaju jasan cilj i smijer u životu. Vrlo su svjesni sebe i slobode koju imaju što im ponekad može samo odmoći u životu. 7. Promjenljivi su poput vjetra; Ambivalenti su u stanju iz minuta u minut mijenjati svoje mišljenje. 

U jednom trenutku neka ideja im se može činiti odlična, dok u drugom momentu mogu reći kako je totalna glupost. Zaglavljenost između introvertiranosti i ekstrovertiranosti može dovesti do neke mentalne zbunjenosti.

Pokreće Blogger.