Ne dozvolite da upadnete u zamku - Kako se zaštititi od emocionalne manipulacije

Sve emocije koje proživljavamo u životu imaju svoju svrhu, ali ono što nikako ne smijemo dozvoliti je da neko sa nama emocionalno manipuliše. 


Empati su osobe kojima je najlakše manipulisati jer oni veoma lako upijaju negativnu energiju drugih ljudi. Ako ste previše osjetljiva osoba pokušajte da zaštitite sebe od negativnog uticaja drugih uz pomoć savjeta koje ćemo vam nabrojati u nastavku. 

1. Pazite da ne upadnete u zamku; Postoje ljudi koji uživaju da se poigravaju sa drugima, koriste se raznim taktikama kako bi vas uvukli u svoju zamku. Ako se često susrećete sa ljudima koji pokušavaju da vas zbune ili da vam nametnu osjećaj krivice trudite se da ih ignorišete. 



Emocionalni manipulatori su jako spretni pa im nemojte dozvoliti da od vas dobiju ono što žele. 2. Zapisujte ono što vam govore; Možda vam se ovo čini pomalo smiješno i pretjerano, ali vjerujte biće vam od velike koristi. Emocionalni manipulatori imaju običaj da mijenjaju svoje izjave i riječi kako bi vas učinili lošim. 

U stanju su vas čak uvjeriti da ste rekli nešto što niste, kako bi oni ispali dobri. Zabilježite detalje za koje mislite dabi vam mogli koristiti kako ih oni ne bi mogli upotrijebiti protiv vas. 3. Klonite ih se kad god je to moguće; Ovo ponekad može biti teško naročito ako radite na istom radnom mjestu, ali ukoliko uspijete izbjegavati manipulatora moći ćete se zaštititi od njegovog lošeg uticaja. 



Ograničite svoju interakciju sa takvim ljudima i sačuvajte svoju energiju. 4. Zauzmite se za sebe; Ako osjetite da neko pokušava manipulisati vama nemojte se plašiti da mu se suprostavite. Čak i ako ta osoba negira svoje loše ponašanje morate se izboriti za sebe i dati joj do znanja da se ne može igrati sa vama. 

5. Izbjegavajte da se emocionalno vežete za njih; Ovo je ponekad lakše reći nego učiniti naročito ako osoba odmah na početku ne pokaže svoje pravo lice. Čim primjetite prvi znak da neko pokušava emocionalno manipulisati sa vama, distancirajte se od takve osobe. 

6. Meditirajte; Meditiranje vam u velikoj mjeri može pomoći da se lakše nosite sa emocionalnim manipulatorima. Meditacija vam može pomoći da se smirite i očistite svoj um te vam može pomoći da pokažete suosjećanje prema ovim osobama. 

Pokažite im ljubav i suosjećanje i možda ih podstaknete da se promijene. 7. Nadahnite ih; Slijedite svoje strasti, volontirajte, pokažite ljubaznost prema drugima i time ćete ih možda nadahnuti da i oni učine isto. Nadahnite ih i motivišite ih da naprave promjenu u svom životu. 

8. Riješite se veza koje vam štete; Bilo da se radi o ljubavnoj ili prijateljskoj vezi, trebali biste je napustiti zbog svoje dobrobiti. Ne možete prisliliti nekoga da se promijeni ako on to ne želi. Zaslužujete nekoga ko će vas poštovati i voljeti, a ne nekoga ko će manipulisati vama. 

9. Ojačajte svoj um; Ne dozvolite da vam uvrede ispune glavu. Kada vam manipulator uputi ružnu riječ ili uvredu nasmijte mu se i zaboravite na to. Ako znate koliko vrijedite ništa što kažu neće vas moći povrijediti. 10. Govorite sebi u pozitivnom smislu svaki dan; Kada primjetite da vaše raspoloženje počinje da opada govorite sebi pozitivne afirmacije tokom dana. T če održati vaše raspoloženje pozitivnim.

Pokreće Blogger.