Žena se ne bi smijela posvetiti samo djeci i mužu - Zašto je važno da uvijek prvo brinete o sebi

Dugo smatralo da je jedini prostor koji je potreban ženi nekoliko kvadrata u kuhinji. 


Danas znamo da brak nije prisila, već dobrovoljni savez u kojem svako ima pravo zadržati dio sebe. Zato je jako važno da žena zna zaštititi svoj lični prostor i da njeguje svoja prava. Žena ne bi trebala da se posveti samo mužu i odgoju djece, žena prije svega treba da vodi brigu o sebi, pa tek onda o drugima. 

1. Pravo na privatnost; To uključuje i teritoriju na kojoj žena može ostati sama. Ako finansijska situacija to dozvoljava, žena bi trebala imati svoju sobu u kojoj će moći da se opusti i posveti se samo sebi. Situacija kada žena ne može sama otići u wc nije normalna, a upravo takva situacija se dešava mnogim majkama sa malom djecom. 



Takve situacije nose ogromno opterećenje za njenu psihu, čini ženu depresivnom i mrzovoljnom. Svaka osoba bi sa vremena na vrijeme trebala malo biti sama sa sobom. 2. Pravo na prijatelje i tajne; Često je žena ta koja sa brakom izgubi veliki broj prijatelja. 

Žena je ta koja se mora preseliti kod svog supruga u drugi dio grada, drugi grad ili čak državu. Ona je ta koja često svoje prijatelje ostavlja iza sebe, manje komunicira sa njima i prihvata prijatelje svog muža. Žena nikako ne smije sebi dozvoliti da bude u emocionlnom vakumu i da njen suprug bude jedino svijtlo u njenom životu. 



Ako žena nema prijatelja sa kojima može razgovarati o nečemu odvojeno od svog muža, onda se u nekoj fazi okrenula pogrešnim putem. 3. Pravo na lična interesovanja; Ako muškarci mogu imati hobije koje mogu da ukolope u svoj svakodnevni život, zašto ne bi mogle i žene. 

To može biti književnost ili ples, pisanje poezije, muzika ili slikanje. Šivanje, teretana, pa čak i turistička putovanja. Uronite u svoj hobi, pobjegnite od svakodnevnog života - ovo je izvrsna prevencija od razvoda.

Pokreće Blogger.