Način na koji se grlimo bi mogao imati posebno značenje - Psiholozi objašnjavaju

Zagrljaj može da označava ljubav, strast, ali čak i mržnju. To je ustvari jedan izraz koji predstavlja različite emocije. Zagrljaj je jedna vrsta neverbalnog jezika društveno kulturnih normi. 


Različiti načini zagrljaja Postoji određena klasifikacija zagrljaja koju su sastavili psiholozi, a mi ćemo u ovom članku da razgovaramo o onom od Artura Torresa, jer se smatra najkompletnijim. Torres govori o tome koliko je ustvari bitan uticaj zagrljaja. 

Zagrljaj ima tu moć da ostavi jedan neizbrisiv trag na tijelu osobe ali to sve zavisi od namjere, od osjećaja, od emocija, ali naravno i od osobe koja prima taj zagrljaj i kako ga doživljava.  Klasični zagrljaji; Na samom početku su klasični zagrljaji. Dve osobe se grle tako što se čvrsto okružuju rukama, glava jedna pored druge. 



Ovakav zagrljaj traje nekoliko sekundi i u stvari predstavlja jedan intiman zagrljaj jer se grudi približavaju grudima druge osobe kao i glava. Ovakav zagrljaj se desi kada nakon nekog dužeg vremena ponovo sretnete. 

Plesni zagrljaj; Kao što mu i ime samo kaže, ovakav vid zagrljaja je povezan sa muzikom. Ljudi koji se grle na ovaj način se grle tokom plesa i to tako što drže jednu ruku na potiljku druge. U tom momentu se dešava čarolija melodije pune ljubavi, intimnosti i ljepote. 



Vizuelni zagrljaj; To je jedan od najmoćnijih vrsta zagrljaja. U ljubavnim vezama spaja partnere na dubljem nivou. Tokom ovog zagrljaja dolazi do kontakta očima I to predstavlja nešto vrlo posebno i intimno. Ovim zagrljajem se stvara velika bliskost među ljudima. Zagrljaj ima veoma pozitivan učinak na čovjeka. Nikada ne znate kada ćete svojim zagrljajem nego utješiti, usrećiti ili oraspoložiti – zato se grlite češće.

Pokreće Blogger.