Labkovski: Nakon prevare imate samo 3 opcije - Ono što nikako ne smijete je ćutati i trpiti

Činjenica je da je prevara tragedija za tri strane. Za onu osobu koja je varala, za onu koja je prevarena i za onu koja je bila treća u vezi. 


Možete se zaljubiti u bilo koga. U svog prijatelja, svog šefa, prijatelja vašeg supružnika ili u sasvim slučajnu osobu koju ste sreli na ulici. Sve dok živimo u svijetu gdje stotine hiljada muškaraca i žena šetaju ulicama i komuniciraju sa vama ne možete biti sigurni da se nećete zaljubiti u nekoga od tih ljudi. 

Većina žena će reći da su opsesivne misli prema drugoj osobi prevara, dok će muškarci uglavnom reći da je varanje samo ako ste bili fizički intimni sa drugom osobom. Pa šta je onda prevara? Da li je to zaljubljivanje u drugu osobu ili samo fizička intimnost sa drugom osobom. 



Ipak, svi će se složiti da varanje uništava povjerenje. Značenje izdaje i njezina najgora komponenta je u tome što ste bili prevareni. Da je vaša voljena osoba radila nešto iza vaših leđa, lagala vas, nekako živjela svoj život u kome nije bilo mjesta za vas. 

U stvari nije tako loše biti zaljubljen u neku drugu osobu, pa čak i imati intimni odnos sa strane. Ono čega se svi plaše je faktor obmane. On je taj koji dovodi do nepovjerenja, uništava vezu i sprječava normalan dijalog. Šta ako se desi da vas voljena osoba prevati? 



Imate tri opcije: 1. Prekinuti; 2. Oprostiti nevjeru ili 3. Odgoditi odluku na neko vrijeme, dopustiti da se odnos razvije prema novom scenariju zbog novootkrivenih okolnosti. Prvo, na vama je da li ćete prekinuti ili ostati zajedno sa partnerom. 

Ali ono što nikako ne smijete raditi je ćutati, trpiti, mučiti i sebe i partnera i čekati da se sam otvori. Ako vas je partner prevario i vaš život je počeo da se pretvara u pakao, bolje je da odete. Iskreno se zapitajte da li ste spremni oprostiti? 

Ako niste, onda nema smisla pretvarati svoj život u pakao. Drugo, najteži osjećaj koji vam ostaje ako ste oprostili nevjeru je frustracija. Kakva će vaša veza biti sada, da li bi mogao ponovoti isto, da li vas voli kao prije? Morate raščistiti sami sa sobom šta ćete učiniti ako se nevjera ponovi. 

Ako odlučite oprostiti partneru i pružiti mu drugu priliku, morate biti odlučni i jasno znati šta ćete uraditi ako se nevjera ponovi. Treće, budite iskreni. Sami prema sebi i prema svom partneru. Ovdje ne postoji ispravno i pogrešno rješenje. 

Neki ljudi misle da varanje nije ništa posebno, svi se mi mijenjamo te se ne zamaraju mnogo oko toga. Drugi vjeruju da je varanje najgora stvar koju neko može da napravi. Ako ne možete oprostiti izdaju, nemojte je opraštati. Nema potrebe da ostajete i održavate vezu. 

Ako ste tolerantni prema varanju i smatrate da to nije ništa strašno, nastavite dalje. Oslonite se na sebe, a ne na društvena pravila, budite iskreni prvo prema sebi, a onda i prema svom partneru.

Pokreće Blogger.