Kako zaboraviti nekoga koga ste jako voljeli - 9 psiholoških savjeta

Nevjerovatna je to stvar kako vam neko može tako jako slomiti srce, a da ga vi i dalje volite. Ali kada ne možete da zaboravite i krenete dalje, onda vas to ometa da pronađete nekoga novog u vašem životu. U ovom članku vam donosimo savjete psihologa, kako da lakše nekoga prebolite: 


1. Prepustite se vlastitim emocijama: Prepuštanje vlastitim emocijama će vam pomoći u tome da što prije nekoga prebolite. Često pomislimo kako su bol, ljutnja, tuga i bijes sve negativne emocije koje se previše gomilaju u nama i nikako da ih otpustimo iz sebe. Ali savjet je da ih trebamo sve proći jer će nam poslije toga biti lakše. 

2. Izbacite iz sebe ljutnju i bijes: Svoje negativne emocije morate prihvatiti, osjetiti, ali i izbaciti potpuno iz sebe. Jer ako ih budete što više skupljali u sebi može da bude vrlo destruktivno po vas. 3. Ne žurite da prebolite: Za slomljeno srce ne postoji vremenski okvir kada će da se zacijeli. Kažu da vrijeme liječi sve rane, i to stvarno jeste tako, samo bez žurbe. 



4. Uklonite bivšeg iz svog života, totalno: Ne možete da započnete novo poglavlje u vašem životu ako se stalno vraćate na prošlost. Ako na društvenim mrežama njega i dalje imate u prijateljima, gledate njegove fotografije na kojima je sada slobodan i bez vas, ili možda čak sa novom djevojkom, nemojte to sebi više da radite, uklonite ga iz prijatelja i tada ćete shvatiti da vi u stvari napokon kotrolišete svoj život. 

5. Vodite lični dnevnik: Kada pišete neki svoj lični dnevnik, to je kao da razgovarate sa samom sobom. Pomaže vam da prenesete emocije na papir i shvatite ih kako se osjećate. Pokušajte da zapisujete u taj dnevnik sve ono što je bilo loše u prošloj vezi, šta vas je živciralo i ljutilo, jer na taj način ćete shvatiti zašto ste prekinuli i gledaćete samo na one lijepe i ugodne trenutke koje ste imali u prošloj vezi. 



6. Negativnu energiju pretvorite u pozitivnu: Mi ljudi smo u stvari jedna velika energija i prenosimo je sa čovjeka na čovjeka u vidu pozitive ili negative. Nakon što patite nekoliko dana, svu tu negativnu energiju koja vam se nakupi, preusmjerite na neski sport koji će vam pomoći da vam se oslobodi endorfin. Posvetite se malo porodici i prijateljima, jer će vas oni okružiti pozitivnom energijom. 

7. Samo nježno prema sebi: Lako je razmišljati o onome zbog čega ste prekinuli prošlu vezu i šta je to pošlo po zlu, ili šta je to što ste mogli učiniti pa bi možda bilo i drugačije. Ovakvim stvarima samo mučite sebe i svoju psihu. Smirite svoj mozak od negativnih stvari o kojima razmišljate, a to možete učiniti jogom ili meditacijom koje će vam opustitit tijelo i psihu. 

8. Opet ćete zavoljeti nekog drugog: Možda vam se trenutno čini da više nikada nećete moći zavoljeti nekoga novog u vašem životu, ali to nije istina. Osjećate da to što ste imali sa bivšim momkom je bilo nešto posebno i nećete moći to opet sa nekim da ostvarite i da je svaki novi pokušaj gubitak vremena, ali vjerujte da nije jer ste stekli neko novo iskustvo, odrasli ste kao osoba i to je veliki plus za nekog novo partnera u vašoj budućnosti. 

9. Volite sebe: U situaciji ste da stalno krivite sebe jer vam nije uspjelo u prošloj vezi i zbog toga se osjećate da niste dovoljno dobri više za bilo koga. Ali vaš prekid nema veze sa tim i samo zato što niste odgovarali vašem bivšem momku, drugom nekom sigurno hoćete. Zavoljeti sebe ponovo poslije raskida je najvažnija stvar poslije raskida.

Pokreće Blogger.