U životu je najteže naučiti koji most preći, a koji srušiti - Kako postići sreću prema B. Russellu

Prema Bertrandu Russellu povlačenje u sebe samo izaziva tugu i dosadu. 


Ako se fokusirano samo na svoje probleme, na svoje pogreške, na svoju prazninu, na svoje strahove, gubimo životni entuzijazam. Ipak, ako svoju pažnju usmjerimo na vanjske aspekte, život postaje jednostavniji. Ovi vanjski aspekti obuhvataju sticanje znanja, druge ljude, hobije, posao itd. 

Za Russela, odvraćanje pažnje od svakodnevnih aktivnosti otvara vrata sreći. Veoma je važno pronaći određenu ravnotežu, te odabrati pravi trenutak i način. Potrebno je vrijeme da razmislite o sebi i da se pronađete u vanjskom svijetu. 



Razmišljajte o svojim problemima samo onda kada to ima smisla, a ostatak svog vremena usmjerite na neke druge stvari. Bertrand Russell predlaže da bi svaka osoba trebala njegovati uredan um. Ako u tome uspijete, vaš će um biti sve slobodniji i usmjereniji prema sadašnjosti. 

Kad razmišljate o sebi, to morate raditi racionalno i sa maksimalnom koncentracijom. Takođe bismo trebali biti u mogućnosti dovesti u pitanje svoje obrazloženje kako bismo utvrdili njegovu valjanost. Sreća je postignuće. To se ne može postići bez predanosti. 



Sposobnost da budete sretni upravo je to: sposobnost za rad, kultivaciju i postizanje. Upravo iz tog razloga, bitno je istaknuti na dvije vrline, napor i rezignaciju. Napor je spremnost da energiju usmjerimo ka radu kako bismo postigli nešto što želimo. 

Zahtijeva posvećenost i ustrajnost. Ništa važno se ne postiže preko noći, a još manje kada je sreća u pitanju. Život nas također stavlja pred situacije koje su neizbježne i koje je nemoguće riješiti, ipak ove situacije ne možemo promijeniti, ono što možemo učiniti je raditi na tome da ih prihvatimo. 

Bertrand Russell je rekao kako je u životu najteže naučiti koji most treba da pređemo, a koji da srušimo. Ako želimo biti srećni neke mostove moramo preći, a neke srušiti i samo mi odlučujemo kako ćemo postupiti. Ni jedna odluka koju donosimo u životu nije laka, ali svaku od njih trebamo donijeti sami. 

Pokreće Blogger.