Hermann Hesse o ljubavi: Nije sreća biti voljen, svako voli sebe, ali voleti drugog, to je sreća

Hermann Hesse je bio pisac i pjesnik, rođen 1877. godine, a  umro 1962. godine u Švicarskoj. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1946. godine, a poznat je po svojim izvanrednim spisima. 


Ljubav je za Hermann Hessea iskustvo koje ide mnogo dalje od čisto emocionalne sfere. Prema njemu, ljubav je uljučivala najdublje aspekte ljudskog bića. To iskustvo je bilo i čulno i duhovno, sposobno otkriti tajne smisla života. U nastavku pročitajte neke od njegovih najljepših citata o ljubavi. 

1. "Postoji neko zlo među ljudima koje ih sprječava da se udružuju i nagoni ih da između sebe otvaraju ponor. Jedino ljubav može da ih natjera da taj jaz premoste." 2. "Srećan je onaj ko umije da voli." 3. "Što više ljubimo i darujemo sebe, to više naš život zadobija smisao i vrijednost." 



4. "Zakon ljubavi nije zapovjed nego poziv na sreću." 5. "Ljubav ne postoji zato da nas usreći. Ja vjerujem da postoji zato da nam pokaže koliko možemo izdržati." 6. "Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gdje treba tražiti prave izvore radosti i smisla. Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjećamo ono što daje ljepotu i vrijednost našem postojanju." 

7. "Nije sreća biti voljen, svako voli sebe, ali voleti drugog, to je sreća" 8. "Ljubav se može isprositi, kupiti, dobiti na poklon, naći na ulici ali se ne može silom oteti." 9. "Gdje god bi se na zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija" 



10. "Ljubavnici ne smeju da se razilaze, a da se jedno drugom ne dive, a da oboje nisu podjednako i pobjeđeni i pobjednici." 11. "I ako uopšte znam šta je ljubav, onda to znam zbog tebe" 12. "Ti me danas voliš skoro isto onako kao što se pravi ljubavnici vole na rastanku, posljednji put." 

13. "Sretan je onaj ko zna voljeti. Ljubav je svaki pokret naše duše u kojem ona osjeća sebe i opaža svoj život. Ali voljeti i željeti nisu ista stvar. Ljubav je želja koja se mudruje; ljubav ne želi imati; on samo želi voljeti. " 14."Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bežiš od nje. Ne moraš bježati, ne moraš je se bojati. Moraš voleti." 15. "Suze su otopljeni led iz duše."

Pokreće Blogger.