Znakovi koji bi mogli pokazati da niste umorni već emocionalno iscrpljeni - Naučite razliku

Svi se mi u jednom trenutku osjećamo emocionalno iscrpljeno i nije nam lako nositi se sa poteškoćama koje život pred nas stavlja svakodnevno. 


Ipak, kada se emocionalna iscrpljenost pretvori u konstantno iskustvo negativnih emocija, to više nije dobro za nas. Emocionalna iscrpljenost se može prepoznati po govoru, tonu glasa ili pokretima lica ili tijela. Obično to primjete ljudi koji nas okružuju i teško mi to možemo sami prepoznati. 

Znakovi emocionalne iscrpljenosti skrivaju se u vašem emocionalnom izrazu i pokazuju se kroz vaše raspoloženje i način na koji reagujete i upravljate svojim osjećanjima. Ipak, jednu stvar moramo razumjeti, a to je da smo svi povezani i da naš lični rast zavisi od komunikacije i međusobnih odnosa sa ljudima koji nas okružuju. 



U nastavku pročitajte koji su to znakovi koji mogu ukazati na emocionalnu iscrpljenost. 1. Lako se umarate i često osjećate umor; U redu je biti umoran nakon što ste obavili neku fizičku aktivnost, to je sasvim normalna pojava. Nakon što se odmorite, tijelo se oporavi, napunite se snagom i energijom i možete nastaviti dalje obavljati sve aktivnosti koje imate. 

Ipak kada fizička iscrpljenost postane hronična, tijelo ne može tako lako da se oporavi i napuni energijom. Tada se možete osjećati umornije nego inače. 2. Gubite zanimanje za svakodnevne aktivnosti; Emocionalna iscrpljenost često rezultira raspoloženjem koje izražava demotivaciju, lijenost, uznemirenost i frustraciju. 



Upravo ovo su glavni znakovi da ste emocionalno iscrpljeni. 3. Sve manje ste tolerantni prema svojim bližnjima; Znakovi stalne dosade i dosadnosti povezani su sa tendencijom ponašanja koja pokazuje ravnodušnost zbog čega ste manje tolerantni sa svojim bližnjima. 

Gore pomenuti znakovi rađaju nestrpljenje, koje brzo stvara bijes, zavist, pa čak i mržnju i još veću frustraciju koja proizlazi iz činjenice da niste u stanju upravljati vezama na bilo kojem nivou. 4. Osjećate se nesigurno, nesposobno i nedostojno;

Pojavljuje se potreba za izolacijom i dostižete raspoloženje u kojem se osjećate nesigurno.Postajete sumnjičavi i tjeskobni, a vaše samopoštovanje tone do najnižeg nivoa. Skup ovih raspoloženja i osjećanja stvara toliku zbunjenost i ogorčenost da možete doći u fazu emocionalnog izgaranja.

Pokreće Blogger.