Vladeta Jerotić: Po načinu na koji muškarac gleda ženu možemo razlikovati 7 tipova muškaraca

Vladeta Jerotić je bio naš poznati ljekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i pisac. 


U svojoj knjizi "O braku" opisao je sedam tipova muškaraca koji se temelje na načinu na koji muškarac gleda ženu. On objašnjava kako je, promatrajući godinama način na koji muškarci gledaju žene, otkrio sedam mogućih tipova muškaraca. 

Nježan i dug pogled; Ovakav pogled na ženu je najpoželjiniji jer je taj tip muškarca najbliži onom idealu muškarca koji očekuje da kroz duže gledanje jednog dana zaista vidi ženu. Ovo je šansa da muškarac zavoli ženu i da je možda trajno voli. 



Nježan pogled muškarca prema ženi ukazuje na srećno provedeno djetinjstvo sa majkom koja je voljela njegovog oca, a svog muža i koja je bila voljena. Sažaljiv pogled; Ovaj pogled otkriva sažaljivog i osjećajnog muškarca koji je godinama kroz djetinjstvo posmatrao svoju majku koja je godinama podređena svom mužu na razne načine. 

Ako se desi da muškarac oženi ženu koja u ovom sličaju liči na njegovu majku, postoje dvije mogućnosti. Ili će se vremenom pretvoriti u svog oca i prihvatiti njegovo ponašanje ili će iskreno i svjesno promijen ispraviti loše očevo ponašanje. 



Potcjenjivački i ponekad prezriv pogled; Ovakav pogled je muškarac naučio u svom djetinjstvu jer je njegov otac na taj način gledao njegovu majku. To je bio najčešći pogled na ženu u patrijarhalnoj porodici vjekovima unazad. 

Požudan pogled; Ovaj pogled je u prvom redu namjenjen osvajanju žene, ponekad agresivnom ili seksualnom. Agresivni nagon kod muškarca i njegova želja za posjedovanjem i moći je jača, dugotrajnija i upornija od seksualnog nagona. 

Uplašen pogled; Ovaj pogled otkriva muškarca koji je nesiguran u ljubav i odnose. Takvom muškarcu roditelji u djetinjstvu nisu omogućili da stvori dovoljnu količinu samopouzdanja. Za takog muškarca žena predstavlja stalnu opasnost. 

Često takvi muškarci ostaju neoženjeni. Ravnodušan pogled; Ovaj pogled je karakterističan za muškarca koji je u djetinjstvu bio lišen majčinske ljubavi, koji je bio izložen uticaju loše majke ili je snažno pogođen nekom neuspjelom ljubavi u mladosti. 

Ovakvi muškarci mogu postati mrzitelji žena ili se okreću asekasualnom pozivu. Poslovan pogled; Ovaj pogled na ženu se javio u vrijeme industrijske revolucije na zapadu, da bi danas zauzeo mjesto u svakodnevnom odnosu muškaraca i žena.

Ovaj pogled muškarca na ženu ukazuje na otuđenje čovjeka od čovjeka, a samim tim i muškarca od žene. Umjesto pogleda simpatije i ljubavi, muškarac posmatra ženu kao objekt, a ne subjekt u komunikaciji.

Pokreće Blogger.