Živite za one koji vas čuju i razumiju - Kako se ponašati kada su drugi gluhi na naše riječi

Mnogi od vas su se možda našli u situaciji da su bili u vezi sa nekim ko vas nije razumio, ko nije reagovao na vaše riječi, sa nekim ko je ostao "gluh" na vaše priče, ideje, ponašanja i sav vaš trud. 


Pisac Mark Tven se jednom prilikom našao u jednoj veoma zanimljivoj situaciji koja bi mogla da objasni ovakvu situaciju. Jednom prilikom se našao pred gomilom ljudi kojoj je čitao svoje priča, a jedan prijatelj mu je pokazao jednog starijeg gospodina koji je sjedio u prvom redu.

Rekao mu je da ako uspije da izazove bilo kakvu reakciju kod njega, bilo tugu ili osmijeh, da će njegova knjiga postati hit i da će sigurno prodati mnogo primjeraka. Pisac se toliko trudio da zadivi ozbiljnog gospodina u prvom redu. 



Najljepšim riječima je pokušavao da dočara najtužnije priče o ljubavi i slomljenom srcu. Zatim je prešao na one vedrije priče koje su bile zanimljive i pune humora. Cijela publika je vrištala od smijeha, ali je stario gospodin ostao bez reakcije. 

Kada nije uspio da izazove nikakvu reakciju kod njega klonuo je duhom i postao demoralisan. Tada mu je prišao njegov prijatelj i rekao mu da je sve ovo bila jedna šala i da je gospodin u prvom redu gluh. Nije čuo niti jednu riječ dok se pisac svim silama trudio da kod njega izazove bilo kakvu reakciju. 



Upravo to se ponekad dešava i u našem životu. Borimo se da izazovemo emocije kod potpuno "gluhe" osobe. Trudimo se i pokušavamo da mu objasnimo svoje postupke, ali on nas ne čuje. Tražimo razumijevanje, a dobijemo prazan pogled. I koliko god da se trudili to se neće promijeniti. 

Ta osoba je jednostavno takva i tu niko nije kriv, ali moramo se zaustaviti kako ne bismo ispali smiješni. Ne treba da se dovedemo u situaciju da gubimo samopoštovanje zbog osobe koja nas ne razumije, ne čuje i ne cijeni. Treba da živimo za one koji nas čuju, koji vas razumiju, a ne za osobe koje su gluhe na naše riječi. 

Nemojte trošiti svoju pažnju na onog jednog koji ne želi da vas čuje, kad postoje oni koji će rado da vas slušaju.

Pokreće Blogger.