Započnite dan puni energije: 6 jutarnjih navika koje će vam pomoći da napunite baterije za cijeli dan

Naše jutarnje navike, loše ili dobre, postavljaju nas u raspoloženje za cijeli dan. Usvajanjem dobrih jutarnjih navika uvelike ćete povećati šanse da vam ostatak dana protekne bez problema. S druge strane, negativne navike rijetko započinju dobar dan. Dobar san izuzetno je važan, ali još uvijek ne garantuje da će vaš dan biti uspješan. Vaše jutarnje navike jednako su važne kao i dobar odmor. I prvo i drugo su odraz kako vodite računa o sebi.


1. Odložite svoj pametni telefon Umjesto toga, vodite dnevnik u koji zapisujete svoje snove, ciljeve i želje. Ako vam tokom sna ili odmah nakon buđenja padne na pamet neka genijalna misao, možete to odmah zapisati da kasnije ne zaboravite.

Držite svoj dnevnik u blizini svog kreveta i povremeno ga čitajte. Ovo će vam pomoći da se prilagodite pozitivnom i otjerate negativne misli koje nam se često pojavljuju ujutro. Bit će vam mnogo lakše ako započnete dan pozitivno.



2. Meditirajte Meditacija ima pozitivan učinak na naše raspoloženje i duhovno blagostanje. Naučna istraživanja su dokazala da meditacija pomaže osobi da razmišlja pozitivno, kao i da bude produktivnija i pažljivija.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne morate sjediti sat vremena dok meditirate. Meditativno disanje je efikasno ako ga upražnjavate 5-15 minuta. Jednom kada vam ova praksa postane navika i osjetite njene prednosti, ne možete zamisliti svoje jutro bez nje.



3. Vizualizujte Baš kao i meditacija, i vizualizacija ima nekoliko prednosti. Vizualizacija je formiranje određenih slika nečega u vašem umu. U našem slučaju ovo je prikaz načina na koji bi vaš dan trebao proći. Na primjer, zamislite put kojim ćete krenuti na posao, ljude s kojima ćete komunicirati, zadatke koje ćete ispunjavati i osjećaje koje ćete imati tijekom dana. Pomoći će vam da se nosite s društvenim pritiscima i ostanete pozitivni i opušteni.

4. Popijte nešto toplo Nije zaista važno koje piće ste izabrali, ali ipak vam savjetujemo da dajete prednost čaju ili toploj vodi s limunom, a ne kafi. Voda potiče metabolizam, čisti usta i grlo i daje pojačanje živosti. Pokušajte se fokusirati na ukus pića i na to kako sam napitak utječe na vaše tijelo dok ulazi u njega. Usredotočite se na fizičke promjene u tijelu nakon svakog gutljaja.

5. Pravilno ustajanje iz kreveta Mnogi se prestraše kako će se ujutro probuditi i baviti se poslom. To, pak, dovodi do činjenice da osoba ne obraća posebnu pažnju na to kako ustaje iz kreveta. To se na prvi pogled može činiti nevažno, ali način na koji ustajete iz kreveta može utjecati na cijeli dan.

Pokušajte to učiniti ispravno: prebacite se na desnu stranu, zatim zauzmite sjedeći položaj, stavite noge na pod i polako ustanite, dok leđa držite ravno. Ova metoda pomaže u oslobađanju stresa od srca i leđa. Takva naizgled jednostavna navika pomoći će vam da dan započnete pravilno.

6. Pripremite zdrav i uravnotežen doručak Doručak je najvažniji obrok dana. Jedno jednostavno pravilo koje mnogi iz bilo kojeg razloga ignorišu. Doručak je gorivo za vaše tijelo koje vas ispunjava energijom i dobrim raspoloženjem. Na internetu postoje tone jednostavnih recepata za doručak. 

Ako vam se žuri, napravite zobene pahuljice, kajganu, ili jedite tost sa maslacem i džemom. Baš kao i kod navike broj 4, pokušajte se fokusirati na svoje osjećaje dok jedete, a također ne zaboravite biti zahvalni. Sjednite, žvaćite hranu polako i osjetite svu dubinu njenog ukusa.

Info Pult / Branka.G

Pokreće Blogger.