Kraljica prozora: Iskusni vrtlari oktrivaju - 6 problema koji sprječavaju procvat vaših orhideja

Po nekada vam može biti jako frustrirajuće dok gledate vašu orhideju i čekate da ona procvjeta, a to nikada da se desi. Još gore vam može biti kada vidite da vaša orhideja daje pupoljke ali ti pupoljci otpadaju ili se iz nekog razloga nikada ne otvore.


Ono što je potrebno jeste da vašoj biljci obezbjedite odgovarajuće uslove i njegu i ona će vas uvijek obradovati prelijepim i bogatim cvijetovima. Pročitajte par savjeta koji bi vam mogli pomoći da podstaknete vašu orhideju da cvijeta i daje prelijepe cvijetove.

1. Obezbjedite joj dovoljno svijetla Neodgovarajuća svijetlost je jedan od glavnih razloga zbog kojeg vaša orhideja ne cvijeta. Orhideje vole dosta svjetla ali ne i direktnu sunčevu svjetlost. Ako stavite svoju orhideju na direktnu sunčevu svijetlost to bi moglo loše da utiče na nju. Može dovesti do sušenja listova i već formiranih pupoljaka i mogli biste da izgubite svoju ljubimicu.



2. Temperatura Orhideje su tropske biljke pa im je potrebno obezbjediti i odgovarajuću temperaturu. Međutim ako želite da podstaknete svoju orhideju na cvjetanje možete da je izložite na neko vrijeme i nižoj temperaturi. Ostavite je na par sedmica na neko tamnije i hladnije mjesto i nemojte je dirati i bićete iznenađeni novim cvijetnim grančicama koje joj kasnoije mogu dati prelijepe cvijetove.

3. Odgovarajuća dohrana Ako želite da vaša orhideja cvijeta potrebno je da joj obezbjedite odgovarajuću dohranu. Potrebno je da joj obezbjedite dovoljnu količinu kalija i fosfora koji značajno utiču na formiranje pupova i jačaju biljku.



4. Presađivanje Presađivanje orhideja ponekad može da bude nezgodno. Ako je presadite u neodgovarajuću posudu to bi moglo da dovede do toga da vaša orhideja ne cvijeta i do narednih 6 mjeseci. Orhideju ne treba da presađujete sve dok njeno korijenje ne počne da izlaži iz posude u kojoj se nalazi, a i kada je presadite koristite malo veću posudu od prethodne i obavezno koristite odgovarajući supstrat namijenjen iskljućivo orhidejama. Korijenju orhideja je potrebna ventilacija da bi opstale, što obični supstrat za cvijeće ne može da im obezbjedi i može dovesti do toga da ugine.

5. Zalijevanje Većina orhideja voli da im se supstrat u potpunosti isuši prije nego što je ponovo zalijete. Potopite svoju orhideju u posudu sa vodom i dopustite joj da upije dovoljno vode. Ostavite je tako oko 20ak minuta zatim je izvadite i pustite da se višak vode ocijedi. Nikako nemojte dozvoliti da vam ostane previše vode u posudi i da korijenje bude u vodi.

Pretjerano zalijevanje može dovsti do toga da joj listovi požute i na kraju da ugine. Povremeno orošavajte svoju orhideju jer one vole vlažna mjesta. Kao što pretjerano zalijevanje može loše da utiče na vašu biljku isto tako loše može da utiče i premalo zalijevanja. Premalo vlage može da utiče na to da se pupoljci suše i opadaju. Obezbjedite svojoj biljci odgovarajuću količinu vlage i podariće vam mnoštvo cvijetova.

6. Pratite kada vaša orhideja cvijeta Iako većina orhideja cvijeta u ljeto, postoje i one vrste kojima za cvijetanje pogoduju i ostala godišnja doba. Neke orhideje cvijetaju samo jednom godišnje, lake su za održavanje i najpopularnije su kod uzgajivača. Postoje i one vrste koje će vas obradovati svojim cvijetovima dva ili tri puta godišnje i čiji cvijetovi mogu da traju i do šest nedelja.

Pokreće Blogger.