Poštovanje je jedan od najbitnijih faktora uspješne veze: Zašto dolazi do gubitka poštovanja partnera

Ako se izgubi poštovanje veza je završena



Prekomjerni pritvor; Ženi je potrebna zaštita, važno joj je da se osjeća sigurno, ali sve bi trebalo biti umjereno. Kad se partner pretjerano brine ili čak potpuno kontroliše, čini se da ne vjeruje svojoj izabranici. Pretjerana zaštita postaje ponižavajuća i naporna. To dovodi do devalvacije odnosa, gubitka poštovanja prema partneru. Žena se osjeća zarobljenom u kavezu i pokušava se riješiti te nelagodnosti.

Nedostatak ravnopravnosti; Ženima su bili potrebni nevjerovatni napori da postignu ravnopravnost u društvu sa muškarcima. Sada imaju pravo da slobodno izražavaju svoje stavove, učestvuju u izborima, zauzimaju rukovodeće položaje i tako dalje. 




Ali mnogi muškarci vjeruju da njihova izabranica može izraziti i braniti svoje mišljenje samo na poslu. Takav stav ukazuje na to da on ne smatra ženu sebi ravnopravnom, stavlja je na niži nivo, devalvira. To su uvrede koje dovode do gubitka poštovanja s njene strane.

Stalne pritužbe i neaktivnost; Muškarčeva sposobnost da sluša I podržava dragocjena je u vezi. Žena će uzvratiti, ukopat se u problemima, podržati, pomoći u savladavanju teškoća I nevolja. Ali poštovanje partnera se gubi ako se samo žali i ne poduzme ništa da riješi teške situacije. 




Potpuno je neprihvatljivo kad muškarac stalno baca emocionalnu negativnost na svoju izabranicu. Izgledaće slabo i patetično. Zbog ovakvog stava žena osjeća da njeni problemi nisu važni. Nedostatak podrške od strane muškarca, njegova slabost ubija veze.

Nedostatak ambicija; Zdrava sposobnost je atraktivna. To znači prisustvo strateških ciljeva, aktivni rad na njihovom ostvarenju. Žene poštuju one koji neuspjeh koriste kao priliku da nauče i postanu jači. A oni koji ne znaju šta žele i ne žure sa odgovorom, uzrokuju razočarenje u svojoj ljepšoj polovini. Poštovanje se gubi ako muškarac odustane pri prvim poteškoćama.

Amortizacija; Ako muškarac ne ceni što žena radi zbog njega i veze uopšte, osjeća se nepotrebno, ne vidi smisao u daljim naporima. Najprije podsvjesno, a zatim svjesno, ona počinje tražiti nekoga ko će je cijeniti i razumjeti.

Info Pult / Branka.G

Pokreće Blogger.