“Komunikacija je ključ, a ćutanje zlato” - 9 stvari koje sam naučila u 12 godina braka

Nisam psiholog ni bračni savetnik. Sve što imam je lično iskustvo i evo šta sam naučila u braku u proteklih 12 godina:


Ljubav se mijenja Ljubav koju imate prema supružniku ponekad će rasti i ponekad se smanjivati. Sjećam se dana kad sam saznala da sam trudna s prvim djetetom. Osjetila sam kako mi je srce toliko puno ljubavi da bi moglo da pukne. Prije ove trudnoće imali smo dva pobačaja i očajnički sam željela da moj muž postane otac. Bila sam ludo zaljubljena u njega. Nakon 9 dugih mjeseci, rodio nam se sin. 

Bili smo srećni što smo bili tročlana porodica. Nedugo zatim moj muž je počeo da mi daje „korisne“ savjete kako se hranim i brinem za našu bebu. Nakon toga moja se ljubav pretvorila u bajonete. Htjela sam ga otrgnuti odvažnosti da istakne šta radim loše sa tijelom i djetetom. Međutim, moram reći da se kroz uspone i padove moja ljubav prema njemu samo produbljivala.



Nedostaci žive pored prednosti Moj muž ima zlatne ruke, može izgraditi mnogo stvari. Napravio je stol sa sudoperom, nova ulazna vrata, stolić i okvire za slike. Takođe je i perfekcionista. Ponekad projektima trebaju meseci da bi došli do „ideala“, pa bi bilo jeftinije i efikasnije kupiti ove stvari. Međutim, ako nešto napravi vlastitim rukama, osjeća se ponosno zbog toga, čak i ako su potrebni mjeseci da se stvar završi. Izluđuje me, ali krajnji rezultat je uvijek ugodno nevjerojatan.

Mi se razvijamo kao ljudi Ja sam ista osoba koju je oženio, ali od tada sam se promijenila. Postala sam samostalnija i samouvjerenija, iskrena i neposredana. Uspjela sam se promijeniti jer mi je muž pomogao da shvatim ko bih trebala biti. Put do samo usavršavanja bio je stjenovit i često smo imali skandale po tom osnovu, ali preživjeli smo kao bračni par. On želi da budem bolja, a ja želim isto.



Razvijamo se kao roditelji Kad bih se mogla vratiti u prošlost i educirati se o majčinstvu kada sam prvi put postala mama, uradila bih to. Ošamarila bih se u lice da bih se otrijeznio od naleta osjećanja i hormona. U to vrijeme bila sam neprestano nervozana, prosuđivački nastrojena, teška, nepomirljiva i nije mi bilo lako. Moj suprug je oduvek bio veoma zaposlen i otuđen. Sada sam sa troje djece uravnoteženija nego što sam bila prije, a moj muž je divan otac. Još se borimo protiv djece, ali ako prestanemo, počet ću brinuti. Razgovori o tome kako odgajamo svoju dijecu ključni su za naš razvoj kao roditelji.

Ne možeš zaista kupiti ljubav "Pokloni" ne poboljšavaju moj brak. Ono što me čini sretnom u braku je kada se moj muž opusti i postane svoj. Biti s njim u takvim trenucima bolje je od bilo kojeg komada nakita koji ću vjerojatno negdje izgubiti.

Trebali biste ići na sastanke Upoznavanje se ne završava kada se vjenčate. Ako se proces udvaranja završi, ljubav će postepeno umirati. Morate odvojiti vrijeme da se sjetite zašto ste se vjenčali. Vaši sastanci ne moraju biti skupi i za njih se ne morate pripremati i oblačiti. Idite do jezera, prošetajte parkom, pošaljite djecu bakama i djedovima i skuhajte večeru za dvoje. Sjetite se sta ste prošli do danas.

Seks postaje bolji To se može dogoditi ne tako često kao u početnoj fazi zaljubljivanja, ali njegova će se kvaliteta primjetno poboljšati. Otkrićete šta vaš partner voli i ne bojite se reći mu što želite. Nisam stručnjak za seks, ali znam da je intimnost važan dio braka. Bez seksa postaješ cimerka.

Znate što je zaista važno Prije dvije godine ozbiljno sam se razbolila. A onda sam odjednom shvatila šta mi je zaista važno. Shvatila sam koliko volim muža i djecu i koliko oni vole mene. Bilo je zastrašujuće razmišljati o tome šta bi se desilo da sam preminula, ali takođe sam shvatila da želim da on nastavi živjeti bez mene i biti sretan.

Komunikacija je ključ, a ćutanje zlato Zvuči ironično, ali istina je. Kad morate razgovarati, razgovarajte. Ako imate problem, razgovarajte o njemu. Ako ste ljuti, recite zašto ste ljuti. Ako nema razloga za razgovor, uživajte u tišini. Volim da sjedim pored svog muža i znam da se ne trebamo pretresati da bismo uživali u društvu jednih drugih. Ponekad brinemo i pitamo se je li sve u redu? Ako niste dobro, razgovarajte o tome.

Info Pult / Branka.G

Pokreće Blogger.