Roditelji budite mudri - Djeca slijede naš primjer, a ne naše savjete

"Riječ ubijedjuje, ali primjer je draži. Ne brinite ako vas vaša djeca ne slušaju, oni vas cijeli dan gledaju. "


Uloga roditelja je jedna od najkomplikovanijih uloga tokom životnog vijeka, pošto dijete podrazumjeva između ostalog, ekstremnu sreću i stalan napor za njegovo obrazovanje i njegov lični rast. Kao otac ili majka vaša će figura vjerovatno biti najveća referentna tačka za vaše dijete.

​"Većina djece sluša ono što mi kažemo, neki čak i rade ono što mi kažemo, ali sva djeca rade ono što mi radimo." U stvari, vi ćete shvatiti da kako raste, vaše dijete će pokušati da imitira vaše ponašanje i možete čak postati svjesni svojih obrazaca ponašanja za koje nijeste znali da ih posijedujete, a u kojima, odjednom, vidite sebe u ogledalu.



Biti roditelj znači biti primjer, tako da djeca mogu biti dovoljno svjesna oblikovanja sopstvenih životnih modela. Godine djetinjstva i adolescencije su odlučujuće Djetinjstvo i adolescencija predstavljaju izazov za djecu i njihove roditelje.

To je zato što su to faze u kojima osoba počinje da aktivno ulazi u porodicu, da spoznaje određene navike i kulture, da stvora ono što mogu biti njegovi budući principi i vrijednosti. Iz tog razloga, disciplina, u pratnji genetike koju vaše dijete ima, vrlo je važna.



Ovo obrazovanje, potiče od roditelja, od prijatelja koje će dijete steći u školi, od svojih nastavnika itd. Savjet mora biti praćen akcijom Djeca sve posmatraju, zbog toga ono što vi govorite mora da prati reprezentativna akcija: ako kao roditelj, mu date savjet, ali radite sasvim suprotno od toga, vaše djete će verovatno obratiti više pažnje na ono što radite nego ono što kažete .

Biće puno prilika kada će se vaš sin požaliti da se neće služiti vašim primjerom, što će vam takođe pomoći da shvatite vaše slabosti i vaše greške. "Riječ ubijedjuje, ali primjer je draži. Ne brinite ako vas vaša djeca ne slušaju, oni vas cijeli dan gledaju. "-Majka Tereza-

Na ovaj način, doslednost je osnova onoga što možete da naučite dijete, da ono razumije da je ono što čuje i vidi u skladu, vjerovatno će početi da gradi svoju ličnost i psihologiju iz ove tačke i tako i u budućnosti. Vaše dijete vam se divi i vidi vas kao svoje ogledalo u kojem može da se odrazi kada ima sumnje, odavde počinje izazov i trud jednog roditelja.

Nekoliko savjeta za brigu o vašem djetetu Već smo rekli da je vaspitanje djeteta veoma kompleksan zadatak, čak i više ako mislite da ste pod njegovom stalnom pažnjom i da će sve što ćete misliti morati da ima njegovu saglasnost i odobrenje.

Veliki dio onoga što vaše dijete može naučiti potiče od onoga što mu pokazujete, tako da ovi modeli mogu biti korisni za vaspitanje: Prije svega, neophodno je svakodnevno uživati: pozdravljati, pravila dobrog ponašanja za stolom, školski časovi i zadaci itd.Mogu se koristiti za jačanje ličnih navika u ponašanju svoje djece.

Komunikacija je još jedan stub odnosa između roditelja i djeteta koji možete pratiti svojim svakodnevnim radnjama: svaki gest, izraz ili riječ pomoći će vam da saznate više o vašem djetetu i obrnuto.

Još jedan važan aspekt su pravila: ona moraju biti jasna i uvijek biti praćena objašnjenjima. Dobro je da vaše dijete shvati da ga volite i drugo da mora poštovati određena pravila ponašanja. Pokažite mu naklonost, ali i ozbiljnost.

Jedna od stvari koja može da se desi kada obrazujete dijete preko primjera, a ne samo sa savjetima, je da pogriješite. Međutim, ne zaboravite da svi griješe i imate pravo na to; vaše dijete mora znati da u životu postoji margina greške.

Ako prepoznamo naše greške i pokažemo im pozitivnu stranu, ili učimo od njih, djeca će shvatiti kako životna iskustva nastaju. Mnogo puta je komplikovano, ali to je jednostavno kao što je lako reći izvini.

"Živite tako da kada vaša djeca pomisle na pravdu, naklonost i integritet, oni pomisle na vas". ​ -H. Jackson Brown-

Pokreće Blogger.