Stručnjaci tvrde: “Ljubav na prvi pogled, Da - to je zaista moguće”

Decenijama su istraživači ljubavi pokušavali ustanoviti je li "ljubav na prvi pogled" stvarna ili samo lijep romantičan pojam. Istraživanja su kroz istoriju pokazivala različite rezultate.


Iako je većina istraživača vjerovala da nema naučne osnove, „ljubav na prvi pogled“ i dalje je područje interesa u Sjedinjenim Državama, posebno među onima koji se zakleli da su je iskusili. Na primjer, Erica Jong, koja je dobro poznavala ljubav, tvrdila je da se na prvi pogled zaljubila u vozača koji ju je došao pokupiti u hotelu Beverly Hills 1974.

S obzirom na sve veće dokaze da je ono što smo zvali ljubav proizvod nekog oblika hemije mozga, ideja da osoba bude očarana drugom prilikom upoznavanja sada se počela doživljavati kao ne potpuno nerazumnom: Nalet feniletilamina proizišao iz intenzivne fizičke privlačnosti za nekoga je vjerovatno bilo ono što smo nazvali ljubavlju na prvi pogled, tvrdili su istraživači, nešto što svi nekad osjetili u nekoj mjeri.



Zaista, mnogi su se ljudi tokom godina zakleli da su se zaljubili u nekoga u roku od sat vremena od sastanka. Početkom 21. vijeka neka su istraživanja pokazala da je ljubav na prvi pogled (koja se danas obično naziva LAFS) bila stvarna, za što je iznenađujući broj Amerikanaca rekao da im se to dogodilo.

Stručnjaci su oprezno razlikovali LAFS od požude, jer je prva bila puno više od fizičke privlačnosti ili seksualne želje. Ljubav je na prvi pogled bila "čarobna i sveta za one koji imaju dovoljno sreće da iskuse", napomenuo je Howard Markman, psiholog Centra za bračna i porodična istraživanja na Univerzitetu u Denveru i ko-urednik časopisa “Zašto se budale zaljube?” , videći to kao idealnu osnovu za brak.



U novije vrijeme ljubav se na prvi pogled pojavila kao glavna tema u popularnim reality emisijama. Te emisije temelje se na pretpostavci da ljubav cvjeta odmah, ili skoro pa odmah, u kontrolisanom okruženju (dok milioni gledalaca posmatraju postupak).

Većina stručnjaka govorila su da istinska i trajna ljubav može biti rezultat takvih otvorenih komercijalnih i zamišljenih situacija, ali drugi, naročito Helen Fisher, vjeruju da se načela ljubavi na prvi pogled mogu primijeniti.

Fisher, biološki antropolog i možda najveće ime na polju ljubavnih istraživanja, bio je snažni zagovornik legitimiteta ljubavi na prvi pogled. Romantična ljubav bila je "emocionalna opsesija", rekla je za Wall Street Journal 2015. godine i "prilagodljiv mehanizam za privlačenje i brzo započinjanje procesa parenja."

Ako su tri stvari o osobi prisutne - fizička privlačnost, poželjna ličnost i vjerovanje da se sviđate drugoj osobi - tvrdila je, "ljubav na prvi pogled" bila je potpuno realna mogućnost.

infpult.info

Pokreće Blogger.