Prednosti majčinstva nakon četrdesete - "Stabilniji ste emocionalno i psihološki"

Imati djecu u kasnijim godinama života je postalo često.


Razlozi su različiti: karijera, nepouzdan partner, želja da živite za sebe, ili jednostavno nespremnost za takvu odgovornost. Njavažnija stvar ovdje je da je vaš život vaša stvar. I ako odlučite da želite postati majka nakon četrdesete,onda biste trebali znati koje su to prednosti, a koji nedostaci kasne trudnoće.

Prednosti 1.Možda ćete imati duži životni vijek Žene koje rode kasnije mogu imati duži životni vijek. One žene koje svoje zadnje dijete rode ispod 29.godine smanjuju svoje šanse da će doživjeti 95.na pola. Mogući razlog za ovo može biti genetika. Međutim, ta veza između porođaja i dugovječnosti uglavnom je bila istinita za žene s troje djece ili manje.



2. Možete smanjiti opadanje kognitivnih funkcija Žene koje rode nakon 35. godine imaju bolje verbalno pamćenje. To se može dogoditi jer hormoni utiču na naš mozak. I ne samo bilo koji hormon, već estrogen i progesteron, koji su takođr odgovorni za rad mozga i razvoj moždanog tkiva.

3. Mudrije ste i iskusnije u ovim godinama Žene starije od 40 godina strpljivije su prema svojoj djeci i pristupaju njihovom odgoju s više promišljenosti. U tim godinama žene uglavnom ne ostaju trudne slučajno. Za to se pripremaju. Stoga su stabilnije emocionalno i psihološki.



4. Stabilnije ste finansijski Do 40. godine većina žena već ima karijeru. Žene koje imaju djecu kasnije osjećaju da mogu dopustiti da im karijera ostane u pozadini kako bi bile više fokusirane na svoje dijete.

5. Imale ste vremena da sve probate Do 40. godine ste već nakupili puno lijepih uspomena, uspjeli se dovoljno družititi s prijateljima i, konačno, živjeli ste sami. Putovali ste, istraživali svijet i proširili svoje granice. I kada dođe dijete nećete osjećati nezadovoljstvo zato što nemate dovoljno vremena za sebe.

Rizici 1. Imate manje šanse da zatrudnite U 32.godini plodnost počinje značajno opadati. Ali ne očajavajte jer je danas razvijena umjetna oplodnja, pa u krajnjem slučaju možete pribjeći toj metodi.

2. Veće su šanse za spontani pobačaj Šanse za pobačaj su veće sa godinama, a poslije 45.su šanse da se to desi 50%. Naravno, pobačaj ne uzrokuju samo godine. Ali promjene vezane uz godine utiču na naše tijelo, smanjuju hormonalnu i materničnu funkciju, kao i komplikacije drugih faktora koji mogu dovesti do gubitka fetusa.

3. Veći je rizik od osteoporoze Kasni porođaj povećava vjerovatnoću razvoja osteoporoze kod starijih žena Prema istraživanju, žene koje su rodile nakon 35. godine dvostruko su češće oboljevale od ove bolesti. Zato bi trebale obratiti posebnu pažnju na vaše kosti tokom trudnoće kako biste smanjili svoje šanse za osteoporozu u starosti.

4. Imate veće šanse za prijevremeni porod Kasnije godine za rođenje djeteta, značajno povećavaju mogućnost da će se dijete roditi rano i da će imati malu težinu na rođenju. Jedno istraživanje pokazuje da sama starost, bez obzira na druge negativne faktore , može biti uzrok preranog porođaja.

5. Možete dobiti gestacijski dijabetes Ovaj oblik dijabetesa je u većini slučajeva privremen, a uzrokovan je nedovoljnom količinom inzulina tokom trudnoće. U trudnica starijih od 40 godina, rizik od razvoja ove komplikacije u trudnoći povećava se za 74%, navodi se u studiji.

Trudnoća može imati nedostatke u bilo kojim godinama. Mnogo zavisi od majke i njenog zdravstvenog stanja. A ako se odlučite postati majka nakon 40, još su dobre šanse za zdravu

Izvor: infpult.info

Pokreće Blogger.