Kako da vam uvijek uspije: Talijani podijelili 4 genijalna trika za vrhunski tiramisu

Iznenadite svoje ukućane i napravite im vrhunski tiramisu 


Clara i Gigi Padovani talijanski su gastroeksperti, blogeri, novinari i autori brojnih knjiga recepata. Iza sebe uistinu imaju bogato iskustvo: bezbroj kolumni i gastro kritika te više od 30 knjiga. Sve to bilo im je dovoljno da sakupe dovoljno mudrih kulinarskih savjeta, a nedavno su sa svijetom odlučili podijeliti nekoliko tajni dobrog tiramisua, najpopularnijeg talijanskog deserta.

Kolač koji nas čini sretnim ima nekoliko važnih trikova koje je definitivno dobro znati: 1. Izbjegavaj slatki kakao Jedna od tajnih dobrog tiramisua je definitivno kontrast slatkog i gorkog. Slatka krema i piškote trebaju biti u suprotnosti gorkom kakau.



Dakle, u izradi tiramisua definitivno nemoj koristiti instant kakao napitke ili naribanu čokoladu. Svaki put kad staviš naribanu čokoladu, zamisli da jedan Talijan padne u nesvjest od šoka i zgražanja! Koristi obični, gorki kakao u prahu.

2. Pravilo 5, 5, 500 Krema za tiramisu ne smije biti pretvrda ni premekana. Dok neprestano balansiramo na granici savršenog okusa, Talijani kažu da je optimalan omjer 5:5:500! Dakle, u svoju kremu stavi 5 jaja, 5 žlica šećera i 500 grama maskarpone sira i navodno ne možeš promašiti!



3. I kava se kuha po posebnim pravilima I kava koju stavljaš u tiramisu ima vlastita pravila. Za Talijane, ta kava obavezno mora biti kuhana u moka aparatu, a u našem podneblju naprosto ćemo reći da je bolje kad za tiramisu pripremamo tursku kavu. Instantice naprosto nisu toliko pune okusa i mirisa.

Nadalje, u tiramisu ide potpuno gorka kava, a piškote u nju močiš tek kada je potpuno hladna jer će keksi inače upiti previše kave i postati premekani. 4. Šlag? Ni u ludilu! Šlag u tiramisuu? Svaki pravi Talijan zakonom bi zabranio taj potez!

Kad je u pitanju njihova vrhunska delicija, talijanski gastronomski stručnjaci kažu da vrhnje za šlag ne bi stavljali ni za dekoraciju. Moglo bi kolač učiniti malo težim i manje izbalansiranim. Krema od maskarpone sira te keksi slični piškotama bit će jedini pravi balans za ovaj kolač!

miss7.24sata.hr

Pokreće Blogger.