Stare kineske mudrosti: Ne dozvolite da vam pohvale i kritike drugih budu mjerilo uspjeha

Svima nam je dobro poznato da se ljubav ne može kupiti, da novac ne donosi sreću te da se moramo sami boriti za sebe. 


Često se previše opterećujemo sa nekim željama i težnjama, a ostavljamo malo prostora za sreću. Kineski mudraci su formulisali mudrosti koje nam mogu pomoći da otvorimo oči te da bolje upoznamo sebe i situacije u kojima se nalazimo. 

1. Želja da budemo voljeni; "Ako želite nešto da dobijete, pustite to." Jako je važno da znamo kome pripadamo i ko pripada nama. Da biste ovo shvatili morate biti u stanju dati slobodu ljudima koje volite, a ne prisiliti ih da ostanu pored vas. Oni će ostati pored vas zato što vas vole. 



2. Želja za osvetom; "Osvetiti se znači iskopati dva groba"; Ljudi su često previše nestrpljivi i žele se svetiti ljudima koji su ih povrijedili. Zapamtite da će vrijeme sve postaviti na svoje mjesto, a onaj ko drugom jamu kopa sam će u nju upasti. 

3. Bespotrebna potrošnja i gomilanje smeća; "Ako skupljate mnogo toga, mnogo toga ćete i izgubiti." Želja za dobrim životom je jedna stvar. Strastvena želja za posjedovanjem određenih stvari je drugo. Ovdje je uglavnom riječ o kompleksima i niskom samopouzdanju. 



Skupljajte uspomene ne stvari. Stvari lako mogu nestati, možete ih izgubiti, ali uspomene ostaju zauvijek. 4. Strah od gubitka vremena; "Prirodi se nikad ne žuri, ona uvijek stigne na vrijeme." Društvo nam je nametnulo mišljenje da je vrijeme novac zbog čega stalno negdje žurimo i trčimo, a zaboravljamo da uspjeh dolazi onim ljudima koji samo rade svoj posao svjesno strpljivo. 

Sujeta i žurba vam neće donijeti ništa dobro. 5. Želja da budemo kao drugi; "Ne dozvolite da vam tuđe pohvale i kritike budu mjerilo uspjeha." Ne moraš da budeš kao drugi i ne moraš nikome da se dokazuješ. Ti si ono što jesi i zbog toga si drugačiji i poseban. 

Ne dozvoli da te tuđe kritike sputavaju u onome šta želiš da napraviš. Ako već želiš da se upoređuješ sa drugima pronađi u njima motivaciju i inspiraciju za uspjeh, ali nemoj da budeš kao drugi. Budi poseban.

Pokreće Blogger.