Dug i kvalitetan san je jako važan: 10 korisnih navika koje bi vam mogle promijeniti život na bolje

Ponekad nije potrebno mnogo da biste sebi olakšali i poboljšali život. 


Često je potrebno napraviti samo neke male, ali značajne promjene kako biste poboljšali kvalitetu svog života. Ako se potrudite da usvojite neke od navika koje ćemo vam nabrojati u nastavku, život bi vam do neke mjere mogao postati mnogo lakši. 

1. Pospremite krevet ujutro; Osim što će vam biti ugodno leći uveče u zategnut i namješten krevet, ostavljanje uredne sobe iza sebe bi vam moglo poboljšati raspoloženje. Iako vamse ova navika može činiti nevažnom, mogla bi biti jako korisna. 



2. Napravite dnevnu listu zadataka; Dnevna lista zadataka je najboljo način da sebi osigurate da ništa ne zaboravite obaviti u toku dana. To bi vam takođe moglo osigurati da budete produktivniji i uštedite vrijeme. 3. Držite se rokova; Jako je važno da kada sebi postavite neki cilj, da postavite sebi rok u kome biste taj cilj trebali postići i držite ga se. 

Odredite sebi jasan rok i smislite poklon kojim ćete se počastiti ako ispunite rok. 4. Umjesto da visite na društvenim mrežama, krećite se više; Svi mi nehotice uzimamo telefon u ruke čim uhvatimo malo slobodnog vremena, a umjesto toga možemo učiniti neke mnogo korisnije stvari za svoje tijelo. 



Umjesto da uzimate telefon u ruke, prošetajte hodnikom ili izađite malo van i prošetajte ulicom. Napravite nekoliko čučnjeva ili zaplešite ispred ogledala u wc-u. Vjerujte mi vaše tijelo će vam biti zahvalno. 5. Čitajte više; Za mnoge je ova navika jednostavno nestala. 

Često se pravdamo kako nemamo vremena za čitanje, a provodimo sate ispred tv-a. Pokušajte da odaberete nekoliko knjiga i uvedete sebi pola sata čitanja svaki dan. To mogu biti umjetničke knjige koje prije niste čitali, knjge o samorazvoju ili biografije poznatih ljudi. 

6. Umjesto "Izvini" recite "Hvala"; Previše često se izvinjavamo čak i onda kada se ne osjećamo krivima. Zapamtite da riječi oblikuju našu svijest zato je važno da okrenete situaciju u svoju korist. Kada kasnite, umjesto da se izvinjavate, recite "Hvala što ste me čekali." Suština je ista, ali je stav sasvim drugačiji. 

7. Pospremite svoj životni prostor prije spavanja; Svima nama se nekad desilo da smo toliko pospani da nismo u stanju uraditi bilo šta, a kamoli oprati suđe i pospremiti kuću prije spavanja. Ipak, kada ustanete i pogledate sav taj nered oko sebe to može imati veoma negativan uticaj na vaše raspoloženja. 

Zbog toga je jako važno pospremiti svoj dom prije odlaska na spavane. 8. Češće korostite stepenice; Kada se nađete u situaciji da birate između stepenica i lifta, uvijek se trudite da izaberete stepenice. Takođe, pokušajte da kada idete na posao ili u trgovinu parkirate malo dalje kako biste dobili malo vremena za šetnju. 

9. Spavajte više; Čak i kada osjećate da niste umorni zapamtite da je vašem tijelu potreban odmor. Zbog toga je jako važno da spavate dugo i kvalitetno. San je jako važan kako za naše fizičko, tako i za mentalnoi zdravlje. 10. Namjestite alarm malo prije nego što obično ustajete; Ako svako jutro skačete iz kreveta u zadnjem momentu, trčite na posao i usput pijete kafu, onda je vrijeme da napravite neku promjenu. 

Pokušajte svaki dan da namjestite alarm 5 minuta prije nego prethodnog dana, dok ne budete imali dovoljno vremena da se spremite za posao i popijete kafu u miru. Ova navika bi vam mogla biti jako korisna.

Pokreće Blogger.