Muškatle: Raskošno cvijeće prelijepih boja - Uz pravilnu njegu cvjetaće do jeseni

Muškatle su jedno od najomiljenijih i najrasprostranjenijih cvijeća na našim prostorima. Veoma se lako njeguju i nisu skupe pa gotovo da nema dvorišta i kuće koju ne krasi ovo prelijepo cvijeće. 


Vole sunce i najbolje uspijevajuna temperaturi između 10 i 30 stepeni. Na temperaturi ispod 10 stepeni one uleze u fazu mirovanja. Mogu dugo preživjeti na niskim temperaturama, ali neće rasti niti cvjetati. Na temperaturi iznad 30 stepeni njihov rast se takođe zaustavlja. 

Vole da se često zalijevaju, ali ne vole previše vode. Jako je važno da saksije u kojima se nalaze imaju rupice na dnu kako bi višak vode mogao oticati, u suprotnom bi njihovo korijenje, uslijed viška tečnosti, moglo početi da truli. 



Vole prozračna i sunčana mjesta, pa im najbolje odgovaraju južna mjesta. Ako želite da vaše muškatle bujno cvjetaju do jeseni to možete postići uz nekoliko jednostavnih trikova. Jod je jako važan ako želite da vaše muškatle budu bujene i lijepe. 

On reguliše protok vode i razmjenu kiseonika. Takođe, jod produžava vrijeme cvjetanja. Zbog toga je potrebno dva puta mjesečno zaliti muškatle mješavinom joda i vode. U 1l vode dodajte jednu kap joda, a zatim u svaku saksiju uspite po 50ml ove mješavine. 



Nemojte pretjerivati sa jodom jer može oštetiti korijenje. Takođe, muškatlama je potrebno obezbjediti fosfor pa je dobro koristiti neku prihranu na bazi fosfora. Muškatle takođe možete zalijevati mlijekom. Na taj način ne samo da će te im obezbjediti potrebne minerale kao što su kalij, kalcij, fosfor i magnezij, već će te ih zaštititi od štetočina. 

Biljke koje se tretiraju mlijekom bolje apsorbuju tvari koje se nalaze u zemlji u kojoj su posađene. Zjelijevanje mlijekom jednom sedmično će podstaći njihov rast i istaknuti nijanse njihovih boja. Muškatle se jako lako razmnožavaju, pa možete sami svake godine sebi obezbjediti nove biljke.

Najbolji period za razmnožavanje je avgust kada je potrebno uzeti zdrave, mlade reznice i posaditi ih u mješavinu pijeska i zemlje. Kada se ožile, u proljeće ih možete presaditi u nove saksije i postaviti na omiljeno mjesto. Muškatle se takođe mogu razmnožavati sjemenom, ali to nije isplativo kada se radi na manje količine. 

Takođe, razmnožavanje iz sjemena zahtjeva da sjeme bude svježe, jer veoma brzo gubi sposobnost klijanja. Pred kraj sezone potrebno je ukloniti sve cvjetove, i one uvele i svježe kako bi biljka štedjela energiju. Zimi se trebaju zalijevati jednom u mjesec dana i ne treba ih prihranjivati sve do proljeća. Početkom proljeća ih je potrebno orezati i presaditi u novu zemlju.

Pokreće Blogger.