Žene tek u trećem braku prestaju živjeti u iluziji i imaju realna očekivanja: 4 tajne uspjeha trećeg braka

Neka istraživanja su pokazala da najsrećniji brak nije ni prvi, ni drugi već treći brak. 


Do ovog zaključka su došli naučnici koji su sproveli istraživanje nad više od 300 žena različite životne dobi i bračnog statusa. Žene su podijeljene u 5 grupa, one koje su se udavale jednom, dva puta, tri puta, žene koje su razvedene i žene koje se nisu udavale. 

Sa njima su obavljeni razgovori i provedeni posebni testovi kako bi se utvrdio nivo psihološke dobrobiti u braku. Cilj istraživanja je bio utvrditi koliko su one zadovoljne svojim životom, kao i odnose sa supružnikom, njihove životne ciljeve, samosvijest i nivo nezavisnosti. 



Istraživanje je pokazalo da je psihološka dobrobit žena mnogo veća u trećem braku nego u prva dva. Sveukupno zadovoljstvo životom je bilo veće kod žena koje su sklopile treći brak. Istraživači su došli do zaključka da žene u trećem braku teže poboljšanju i samorazvoju više od drugih. 

One uče na svojim greškama, manje brinu o mišljenju drugih i uvjerene su da mogu uticati na životne okolnosti. Pa da vidimo koje su to tajne za uspješan treći brak? 1. Životno iskustvo; Iskustvo koje steknu poslije razvoda i u novim brakovima im pomaže da shvate šta zaista žele. 



Do trećeg braka žena već zna kako da organizuje svoj život tako da se osjeća najsrećnije. 2. Ne živi u iluziji; Iskustvo koje je stekla joj pomaže da bude fleksibilnija i otpornija na promjene. U većini slučajeva prvi razvod je veoma traumatičan i često se tome dodaje osjećaj krivice zbog nemogućnosti održavanja porodice na okupu. 

Drugi brak ćesto je način da zaliječi emocionalne rane ili da dokaže samoj sebi da će ovaj put sve biti bolje te da će uspjeti. Kada se dogodi treći brak žena već tačno zna šta može očekivati i uzima u obzir sve rizike i prestaje živjeti u iluziji. 

 3. Vjernost; U trećem braku očekivanja od partnera postaju mnogo manja. I žene i muškarci lakše pronalaze kompromis, prilagođavaju se jedno drugome i lakše grade skladniji odnos. Životno iskustvo i godine im omogućavaju da budu lojalni jedno drugome. 

Ne donose ishitrene odluke kao što je bio slučaj u mladosti. U trećem braku žene shvataju da niko nije savršen i prihvataju nedostatke svog partnera. 4. Nezavisnost; U ponovljenim brakovima žene postaju samostalnije i ne usmjerava svu svoju pažnju samo na brak već i na druge stvari koje su joj podjednako važne. Sada više nema strah od razvoda pa svoju pažnju usmjerava na postizanje ciljeva i želju da se ostvari u nekim drugim oblastima. 

Prema Dmitriju Vorontsovu, šefu Odsjeka za psihologiju na Univerzitetu Rostov, nezavisnost žene ima veliki utiecaj na psihološku dobrobit braka. Samodosljedne i nezavisne žene ne drže se veza i braka, jednako se lako razvode i preudaju.

Pored toga, žene se mogu osjećati sretno i ispunjeno u bilo kojem braku, ako partner dijeli njihova mišljenja u vezi sa ličnim prostorom i prisustvom ciljeva koji nisu povezani sa bračnim statusom.

Pokreće Blogger.