Mnogi muškarci krenu za "boljom" ali se uvijek vrate: Moja majka je na mudar način sačuvala brak

Muškarcima je dozvoljeno skoro sve. Mogu da napuste posao ako su umorni i nemaju više nage. Mogu završiti karijeru kada žele, ali ono što ne bi smjeli uraditi je napustiti ženu. 


Tako ostavljaju slabu i bespomoćnu ženu na milost i nemilost sudbini. Pored njega je ostavila svoje najbolje godine. Iscrpila je svoju mladost do dna i kome je sad takva potrebna. Muškarci sa 55 godina su druga priča. Mnogi od njih su tada u najboljim godinama, ali ne i žena. 

Ona je sa 55 i više je već baba. Bez obzira koliko dobro izgledala i koliko vodila računa o sebi. Kada je moj otac odlučio napustiti moju majku ona je reagovala veoma smireno. Kao da je već dugo čekala kada bi se to moglo dogoditi. Zapravo, ako malo bolje razmislite, u životu se neke stvari mogu predvidjeti ako učimo na tuđim greškama. 



Sjeli su za pregovarački sto i moja majka je iznijela samo jedan zahtjev. Tražila je da zahtjev za razvod braka podnesu tek za godinu dana, a da do tada moj otac može otići gdje želi i raditi šta želi. "Proćiće ga i vratiti se" rekla je moja majka, "nema smisla dijeliti imovinu koju smo teško zaradili. 

Kada vidi da ne može naći bolju vratiće se." Moj otac je bio siguran da mu je cijeli svijet pod nogama i da ima svu moguću slobodu koju jedan muškarac može poželjeti, ali na jednu stvar nije računao. Pošto nisu bili razvedeni i nisu podijelili imovinu, nije bio u mogućnosti da koristi novac onako kao je on želio bez dozvole moje majke jer su imali zajednički račun i zajedničku ušteđevinu. 



Ipak moj otac nije odustajao. Tražio je divljenje drugih žena kojima je bila potrebna sigurnost i stabilnost koju on u tom trenutku nije mogao da im ponudi. Sve te žene sa kojima je izlazio su sa sobom nosile prtljag u vidu djece, roditelja i sve ono sa čim se nose žene starije od 40 godine. 

Mnogi muškarci misle da će se ako se razvedu vratiti u svoju mladost. Da će ponovo imato 30 godina i da će se žene zaljubiti u njih ne zato što dobro zarađuju već zbog njihovog zavodljivog osmijeha. Ali ne postoji vremepov koji bi ih vratio u mladost već ostaju isti oni umorni i očajni muškarci za koje će se uglavnom zalijepiti samo one žene koje žele neku korist. 

Moj otac je to vrlo brzo shvatio i vratio se u svoje gnijezdo. Bio je neizmjerno zahvalan mojoj majci što nije dozvolila da se njegov život pretvori u ruševine. Da, navika i rutina nam ponekad mogu stvarati problem, ali kada neko svako jutro ustane prije vas i skuva vam čaj, to je neprocjenjivo.

Pokreće Blogger.