Biti ljubazan i drag ne čini nas empatičnim - 4 razloga zašto je važno da razvijemo empatiju

Od svih vještina koje omogućavaju pojedincu da se razvije kao društveno biće, empatija je jedna od najvažnijih. 


Empatija nam omogućava da se razvijemo kao društvena bića, jer nam pomaže da razumijemo druge i komuniciramo sa njima. Zahvaljujući ovoj sposobnosti razumijemo da postoje i različite perspektive od naše i da svaka osoba svijet vidi na osnovu svojih iskustava. 

Empatija nam pomaže da stvorimo čvršće veze, ali nas na neki način čini i opreznijim u prosuđivanju drugih. Zbog toga nam je jako važno da razvijemo empatiju. Zahvaljujući njoj lakše ćemo shvatiti kako se drugi osjećaju, a istovremeno ćemo biti u stanju izraziti svoja osjećanja. 



Prije svega važno je da znamo razlikovati empatiju od simpatije. Simpatija je osjećaj privlačnosti, dok je empatija sposobnost identifikacije sa drugom osobom do te mjere da shvatimo njene misli i osjećanja. Biti ljubazan i drag prema drugima ne čini nas empatičnim. 

Empatični postajemo onda kada smo u stanju razumjeti drugu osobu sa njene tačke gledišta, a ne sa naše. Naš lični razvoj i napredak u velikoj mjeri zavisi od emocionalne inteligencije. Stoga, prije nego što pokušamo ove vježbe primijeniti u praksi, trebali bismo pokušati shvatiti važnost razvijanja ove vrste inteligencije 



1. Poboljšati vještine slušanja; Da biste razumjeli druge, vrlo je važno znati slušati, ali slušati ne znači čuti ono što nam se kaže. Da bismo istinski slušali, moramo obratiti punu pažnju na nebukvalnu poruku i neverbalnu komunikaciju . Način na koji se nešto kaže često je važniji od sadržaja poruke. 

2.Razvijte empatiju odabirom smirenosti; Ako želimo poboljšati svoje vještine slušanja, važno je krenuti od opuštenog stanja duha i otvorenog za različite oblike komunikacije. U tom smislu, prakse poput kontrole daha ili meditacije mogu biti od velike koristi. 

3. Fokusirajte se na strpljenje; Strpljenje je usko povezano sa empatijom. Da bismo razumjeli emocionalne procese okoline, treba nam vremena i moramo ga koristiti sa strpljenjem . Možda u početku podsvjesno odbijamo razumjeti drugoga, ali uz malo strpljenja šanse za postizanje ovog stanja bit će veće. 

4. Razumijevanje emocija, a ne pukih informacija; Ova stvar je jako bitna ako želimo uspješno razvijati empatiju. Kao što smo već vidjeli, empatija ponekad može imati malo veze sa doslovnom porukom. Naprotiv, obično je više povezano sa osjećajima . 

U tom smislu, što više brinemo o osjećajima drugih, to možemo biti empatičniji . Najdragocjeniji poklon koji možemo dati drugima je naše prisustvo. Kad naša pažnja prigrli ljude koje volimo, oni cvjetaju poput cvijeća.

Pokreće Blogger.