Neprimjetni poslovi svake majke: Dočeka vas večera i uredan dom, a vi nas pitate što smo umorne

Ne radi se samo o tome da spremite večeru svaki dan, već morate da znate šta ko voli i da sve to uklopite u večeru koju će cijela porodica da jede zajedno. 


Mi smo te koje primjećuju da se nešto prosulo u frižideru, čistimo to i usput bacamo ostatke hrane koje niko nije pojeo. Mi smo te koje su zadužene za školsku užinu, zadaću, pozivnice za rođendan i kupovinu nove garderobe jer su djeca ovu trenutnu već počela da prerastaju. 

 Mi smo te koje vadimo ljetnju garderobu iz ormara i zamjenjujemo je zimskom. Odvajamo onu koju su djeca već prerasla da bi je proslijedili nekom drugom djetetu od prijatelja te razmišljamo o tome šta sve treba da im se kupi za ovu sezonu. Spisak zadataka se nikada ne smanjuje. 



Mi smo te koje pune ormariće zalihama toalet papira, deterdženta za suđe, papirnih ubrusa, šampona i pasti za zube. Mi smo te koje organizuju rođendanske zabave za djecu, koje trebaju da pozovu svakog roditelja na zabavu poimenice i da znaju koje dijete njihovo dijete izbjegava i zbog čega. 

Naša jutra su uglavnoh haotična, a period od 9 do 5 provodite ili na polslu ili sa svojim ljupkim i nevjerovatno zahtjevnim djetetom. Zatim slijedi spremanje večere, možda neki domaći zadatak, kupanje djece i stavljanje na spavanje i nakon toga slobodno vrijeme. 



Kada djeca zaspu oko 20:15 - 20:30 onda nastavljamo sa svojim daljim obavezama. Trčimo do supermarketa kako bi kupile hranu za sledeći dan ili nekoliko sledećih dana. Po povratku uvijek ima nešto da se uradi, obično ima mnogo toga. Peremo veš u ponoć jer nismo stigle u toku dana, pravimo užinu u jedan ujutro jer ujutro sigurno nećemo imati vremena. 

Poslije toga provjerimo djecu da li spavaju, usput pokupimo još veša i čarapa koje u pobacane po podu i stavljamo drugu mašinu veša dok onu prvu idemo da raširimo. Kroz koje god doba dana da provlačite svoj spisak nevidljivih obaveza znajte da niste same. 

Negdje tamo postoji još mama koje baš kao i vi idu u kupovinu u 9 naveče koje kupuju ljepilo za ili filc za školski projekat, kao i mama koje kopaju po starim igračkama kako bi ih bacile dok djeca spavaju. Takve mame su svuda oko nas. 

One svoju djecu vole više od svega na svijetu, ali su iscrpljene do besvjesti. Kada vidite jednu takvu mamu uputite joj osmijeh solidarnosti, možda će biti previše umorna da vam odgovori na njega, ali osjetiće solidarnost.

Pokreće Blogger.