Patrijarh Irinej - Čovjek kojeg ćemo pamtiti: Čuvajmo djecu, jer su ona najveći dar Božiji

Rođen je 28. avgusta 1930. godine u Vidovi kod Čačka, a njegovo svetovno ime bilo je Miroslav Gavrilović. U Čačku je završio gimnaziju, a bogosloviju u Prizrenu. 


Zatim je otišao u Beograd gdje je stekao diplomu na Bogoslovskom fakultetu. Okolina u kojoj je odrastao je karakteristična po mnoštvu sagrađenih manastira što mogi smatraju da je uticalo na njegovu odluku o polasku na crkvene studije. 

Pune 34. godine je proveo na čelu niške eparhije i tamo je važio za čovjeka koji je donio mir, pa se zbog toga često govorilo da bi on u slučaju da bude izabran za patrijarha mogao da ujedini sve episkope. „Naša crkva nije od juče, ona ima svoje vekovno trajanje. 



Život i misija Srpske pravoslavne crkve su manje – više usklađeni, idu određenim istorijskim putem i suštinski nema mnogo značaja ko je na čelu crkve. Postoje pravila koja regulišu Crkvu i svaki koji dođe da nasledi patrijarha Pavla slediće tu liniju pravila. 

Istina, svaki patrijarh unosi svoji ličnu notu, ali to više ide na račun njegove ličnosti nego na račun crkve“ rekao je jedne prilike patrijarh Irinej. Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve je izabran 22. januara 2010. godine, odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve, zamjenivši tada patrijarha Pavla sa kojim je bio veoma blizak. 



Prilikom ustoličenja patrijarh srpski Irinej poručio je: "Običaj je da patrijarh pri stupanju na presto iznese svoj program. Ja program nemam, moj program je program naše svete Crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno krmanimo crkvom". Aleksandar II Karađorđević je 2013. godine odlikovao patrijarha Irineja kraljevskim ordenom Karađorđeve zvezde na velikom krstu.

"Kada budu vratili imovinu Crkvi i ona će plaćati porez, kao što su na to obavezna preduzeća i drugi vlasnici imovine" rekao je jedne prilike patrijarh Irinej. Jedne prilike se osvrnuo na naše najveće blago dijecu i reko kako su ona najveći dar od Boga i da treba da ih čuvamo.

Pokreće Blogger.