Svaki roditelj treba djetetu postaviti jasne granice - 7 stvari u kojima najčešće griješimo

Živimo u svijetu u kojem je stres postao uobičajena pojava pa je veoma važno da svoju djecu na vrijeme naučimo da budu emocionalni i psihički stabilne osobe. 


Naučno je dokazano da su psihički stabilna i jaka djeca bolje pripremljena da sama rješavaju moguće probleme u budućnosti, imaju bolje rezultate u školovanju i budućem radu. Roditeljstvo nije ni malo lak zadatak, ali ako izbjegnete neke greške u odgoju vaša djeca će se nositi sa problemima u životu mnogo lakše. 

1. Ograničavanje emocija. Djecu treba naučiti da je uredu da izražavaju svoje emocije i razgovaraju sa svojim osjećanjima. Ako roditelji svojoj djeci kažu da se ne uzrujavaju i ne plaču zbog nečega oni im šalju poruku da ta osjećanja nisu važna i da treba da ih suzbiju. 



Ako se vaše dijete nečega boji, prihvatite njegov strah i pitajte ga šta bi mu to moglo pomoći da prestane da se plaši i da se riješi straha. Na taj način ćete naučiti dijete da samostalno upravlja svojim osjećanjima. Cilj je da dijete samo nađe rješenje za svoj strah. 

2. Pokušavate da zaštitite dijete od neuspijeha. Mnogi roditelji ne vole gledati svoju djeci kako se nose sa poteškoćama i pokušavaju sami da nađu rješenje. Ako vašem djetetu teško ide učenje znajte da je rješavanje domaćih zadataka za njega loša ideja jer neće naučiti ništa ako samo ne nađe rješenje za zadati zadatak.



I neuspijeh je uspijeh i to veliki. Na taj način djeca imaju priliku učiti na svojim greškama. 3. Popuštate mu u njihovim hirovima. Istraživanja pokazuju da ako dajete djetetu da dobije sve što poželi na taj način ometate razvoj discipline kod djeteta. 

Samo postavljanjem jasnih granica roditelji mogu naučiti svoje dijete disciplini. Kada postavite te granice treba i da ih poštujete i da ne popuštate u njima. 4. Težnja ka izvrsnosti. U redu je da želite da vaše dijete bude uspješno i najbolje u svemu, ali u stvarnosti to može da ima suprotan efekat. 

Postavljanje visokih kriterijuma svom djetetu može dovesti do niskog samopoštovanja i problema sa samopouzdanjem. Neka vaša očekivanja od djeteta budu što realnija. Time ćete ga naučiti važnu lekciju i pokazati mu kako sledeći put da uspije. 

5. Ugađate mu u svemu. Mnoge stvari mogu biti neugodne za vaše dijete, ali dijete treba da prihvati svaku neugodnost kako bi jačalo svoju psihičku stabilnost. Obrabrujte svoju djecu da isprobavaju nove stvari. Pomozite im da naprave prvi korak kako bi shvatili da stvari i nisu tako loše. 

6. Odsustvo granica u odnosu roditelj-dijete. Ako želite da vaša djeca nauče samostalno da donose odluke prvo treba da ih naučite da znaju ko je glavni. Roditelji treba da razumiju važnost postavljanja granica i da ostanete dosljedni u tome. Popustljivost može da dovede do sukoba između roditelja i djeteta. 

7. Nedostatak brige o sebi. Kako smo stariji teže nam je održavati dobre navike. Zbog toga je jako važno da djeci od malena usadite naviku da brinu o sebi na vrijeme. I sami roditelji bi trebali da se pridržavaju dobrih navika kako bi bili primjer svojoj djeci.

Pokreće Blogger.