"Suprotnosti se privlače, ali rijetko ostaju zajedno" - Zašto jaka hemija ne znači i jaku vezu

U srcu svi žele fenomenalnu ljubav: upoznati onu osobu koja će naš svijet okrenuti naopačke, natjerati da izgubite razum i zaljubite se preko ušiju. Zapravo, sve su to znakovi snažne „hemije“ između dvoje ljudi. Ali to ne znači da će veza biti tako jaka.


1. Kompatibilnost u krevetu vas ne čini kompatibilnima u životu. Da, posteljina je vrlo važan dio veze. Nije stvar samo u fizičkom zadovoljstvu, već i u povećanju intimnosti kroz proizvodnju hormona i smanjenju stresa.

Ali kompatibilnost u krevetu ne znači kompatibilnost u životu. Biti kompatibilan u životu znači postići kompromis, imati slične poglede, planove za budućnost, poželjeti nešto slično iz života. I čim strast prođe, to će biti glavna stvar.



2. Ovo nije zdrava osnova za vezu. Zdrav odnos stoji na mnogim stvarima. Da, "hemija" je jedna od njih, ali ne i jedina. Mnogo je važnija bezuvjetna ljubav, međusobno poštovanje, spremnost na napor, žrtvu, razumijevanje, kompromis.

Ako imate hemiju i strast, to je sjajno. Ali ako želite graditi budućnost zajedno, obratite pažnju na gore spomenute komponente. Nije dovoljno biti samo dobar ljubavnik. Morate biti najbolji prijatelji, partneri. Trebali biste imati vezu ne samo u krevetu, već i na intelektualni, emotivni i psihološki način.



3. Suprotnosti privlače, ali rijetko ostaju dugo zajedno. Prema psiholozima, mi osećamo najveću „hemiju“ našim suprotnostima. Uostalom, prirodno je biti zainteresiran za nekoga ko nije poput tebe. Ali na kraju, vaše razlike postaju problem u vezi. Ono što voliš mu smeta i obrnuto.

4. Sve se odnosi samo na vaše potrebe. Prava ljubav je nesebična, ali „hemija“ nije. Kada ste duboko zaljubljeni i želite ovu osobu, ne razmišljate o njegovoj sreći, nego o svom zadovoljstvu. U stvarnim vezama uzimaju se u obzir želje i potrebe oba partnera. Štaviše, kada se iskreno volite, želite da ta osoba bude sretna, čak i ako to znači da ne budete zajedno.

infopult

Pokreće Blogger.