Dalaj Lama objasnio: Žrtvujemo zdravlje za novac, pa trošimo novac da obnovimo zdravlje

Živi kao da nikada neće umreti, a onda umire kao da nikad nije živela.


U jednom intervjuu Dalaj Lama je dao jednu moćnu i surovo realnu poruku koja nas podstiče da zastanemo, razmislimo i zapitamo se - da li se mi zaista trudimo da srećno proživimo svoj život koji u odnosu na večnost izgleda kao mala čestica, kao tren, piše Lovesensa.

Dalaj Lamina izjava je sledeća: "Ono što me najviše iznenađuje je ljudska priroda. Jer osoba žrtvuje svoje zdravlje da bi zaradila novac. Potom žrtvuje novac kako bi obnovila svoje zdravlje. A onda se toliko brine za budućnost da ne uživa u sadašnjosti; kao rezultat, on ne živi u sadašnjosti ili budućnosti. Živi kao da nikada neće umreti, a onda umire kao da nikad nije živela. "Koliko god zvučao radikalno, ovaj citat je zaista vredna životna poruka. Živimo u vremenima kada je zahvalnosti malo, a potreba sve više. Neke stvari nam čak i nisu potrebne, ali se od nas očekuje da ih danas imamo kako bismo bili u potpunosti prihvaćeni infiltrirani u društvu - dobar automobil, skup mobilni telefon, markirana garderoba ili luksuzno putovanje...

Objave na društvenim mrežama od nas to traže - pitanje je, da li ste dovoljno jaki i osvešćeni da se odreknete takvog pritiska? Ili, idemo na posao sa jednim ciljem - NOVAC. Na tom istom poslu smo nezadovoljni, neispunjeni, on nam donosi stres, narušava samopouzdanje i budi nemir. Sa tim unutrašnjim osećanjima ustajemo, koračamo kroz život i ležemo da spavamo.Takve negativne emocije narušavaju zdravlje, a kada nestane zdravlja, novac gubi tu vrednost i magični sjaj. I tako se trkamo sa vremenom ne razmišljajući - Da li mi baš ovaj trenutak života može doneti radost ili ostati u lepom sećanju?

Ponekad je potrebno da se odreknemo šablona, usađenih uverenja, pritiska, trendova, borbe za nadmoć... Za sreću je često sasvim dovoljno da legnemo na travnjak i posmatramo oblake. Da uživamo u ukusnoj večeri koju nam je spremila draga osoba ili da u jednom zagrljaju, toplom pogledu ili osmehu vidimo lepotu koja odnosi sve mračne senke.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.