Spiritualne lekcije koje možemo da naučimo od našeg psa - "Živjeti jednostavnim životom je sasvim u redu"

"Pas mog komšije, Semi, za mene je ogromna inspiracija", kaže Tim van der Vliet, autor knjige "Spiritualno buđenje (na lakši način)". "Mnogo toga spiritualnog možete naučiti od ljubimaca, a ovde objašnjavamo važnih pet stvari".


1. Nežni dodir je dobar za zdravlje; Pošto mazimo ljubimce, znamo kako je fizički dodir za nas prirodan. Prirodno nas privlači da mazimo ljubimce. Istraživanja pokazuju da je zagrljaj veoma dobar za naše zdravlje. On "iz mesta" podiže nivo oksitocina i serotonina.

Dodir leči bolesti, umanjuje stres i obara krvni pritisak, a može čak i da vam poboljša pamćenje. Od tog nežnog dodira zaboravljate na sve misli i popravlja vam se raspoloženje. Mazite svoje ljubimce, a ukoliko ih nemate - grlite svoje prijatelje, decu i partnera.



2. "Sada" je jedina vremenska odrednica; Kako pas meri vreme? Ne meri ga uopšte. Pas veruje, u miru je, ne brine o budućnosti i ne razmišlja o prošlosti. Pas se nalazi u sadašnjosti, posmatra šta se oko njega dešava. On se ili raduje ili odmara. I mi možemo isto tako.

Ne moramo da imamo mišljenje o svemu što nam se dešava. Ako osećamo da nas nešto posebno interesuje - to je u redu. Ako ne, slobodni smo da odmaramo i osmatramo tražeći šta će nas inspirisati. 3. Živeti jednostavnim životom je sasvim u redu; Ukoliko možemo da se radujemo malim stvarima koje čine život, onda smo istinski srećni.



Nema veze koliko imamo ili koga poznajemo. Ako pas dobro spava, ako ga hrane i vode u šetnju, on je zaista veoma srećan. Ako pojedem malo zdrave hrane, ako prošetam, bilo da je to sa psom ili bez njega, stvarno se bližim suštini sreće. Za mene je najveća radost u životu kad mogu da uživam u malim stvarima.

4. Niko nije savršen; Ni pas mog komšije, Semi, koji me je toliko inspirisao, nije savršen. Na primer, intuitivno on zna da me je inspirisao i kad god me vidi on skače i liže me po licu. Ali primetio sam da i on ima mane: ima višak kilograma, linja se, nije pristojan... i bali kad mu se neko dopadne!

Niko nije savršen i Semi se od drugih po tome uopšte ne razlikuje. Oduševljen sam činjenicom da mu se sviđam, ali svaki put kad ga vidim posle moram da se tuširam i perem odeću. Niko nije savršen, pa ni spiritualne vođe. 5. Igrajte se, igrajte se, igrajte se; Psi se tokom dana igraju satima bez obzira na vreme.

Kad se ne igraju, odmaraju ili mašu repom jer su srećni, često bez nama jasnog razloga. Primetio sam da kada imam neki problem, sve shvatam suviše ozbiljno. Ukoliko bi ljudi mogli da neke stvari, pa i sam život, shvate manje ozbilno, verovatno bi se više smešili. Ovo je možda i najveća duhovna lekcija koju možete da naučite od vašeg psa. Valja se igrati više.

Pokreće Blogger.