Dremka ima brojne koristi: Popodnevni san može biti jako koristan samo ako traje kraće od 90 minuta

Oni koji popodne odmaraju dokazano su visoko motivirani i željni napredovanja u onome što rade


Poboljšava koncentraciju i točnost; Drijemanje može izoštriti fokus i koncentraciju, a studija iz 2009. utvrdila je da je ispitanicima koji su često drijemali koncentracija popodne bila jaka kao i ujutro, dok kod onih koji ne drijemaju ona je popodne opadala.

Pomaže da bolje odlučujemo; Drijemanje poboljšava kognitivnu fleksibilnost tj. sposobnost da se istovremeno fokusiramo na različite koncepte i prilagodimo brojnim novim informacijama. Takvo je fleksibilno razmišljanje od presudne važnosti za prosuđivanje i odlučivanje.



Poboljšava pamćenje i učenje; San je presudan za sposobnost učenja i mozga da obradi naučeno. Drijemanje može pomoći da se nova saznanja ukorijene u mozgu i da se pamćenje općenito poboljša. Drijemanje od svega 60 do 90 minuta dnevno može pomoći kod učenja koliko i cijela noć spavanja, pokazala su istraživanja.

Podiže raspoloženje; Popodnevni odmor poboljšava način na koji se nosimo s emocijama te povećava našu sposobnost da toleriramo frustrirajuće situacije. Također, kad se odmorim,o rijeđe reagiramo impulzivno.



Potiče kreativnost; Kratko drijemanje može povećati aktivnost u desnoj hemisferi mozga - području mozga koje upravlja kreativnošću. Također, ono potiče veću komunikaciju između desne i lijeve hemisfere mozga - potičući tako unakrsni "razgovor" između kreativnog i analitičkog dijela.

Smanjuje stres; Kratki odmor tijekom dana daje nam fizičku snagu i energiju, pa se tijelo lakše nosi sa stresnim situacijama, pogotovo ako općenito ne spavate dovoljno. Najnovija istraživanja pokazuju da i popodnevno spavanje smanjuje stres i jača imunološki sustav, opet najviše kod onih koje inače ne spavaju dovoljno.

Isto tako, drijemanje može pomoći da krvni tlak ostane pod kontrolom, koji raste kao odgovor na stres. Povećava budnost; Čak i kratko popodnevno drijemanje podiže energiju i budnost, pokazalo je nedavno istraživanje.

Pomaže u očuvanju fizičkog izgleda; Spavanje je kao prirodni botoks, a istraživanja su pokazala da zbog nedostatka sna možemo izgledati umorno, nezdravo i manje privlačno. Onima koji drijemaju preko dana bez da im to ometa noćni san, taj popodnevni odmor može pomoći da izgledaju mlađe, zdravije i energičnije.

Pokreće Blogger.