Udomite ih: Stručnjaci vjeruju da crne mačke privlače novac i sreću u braku

Privlače udvarače i novac te donose sreću u braku


Zbog praznovjerja koje se uvriježilo u nekim kulturama, za crne mačke nerijetko se smatra da donose nesreću, pa puno dulje čekaju na to da pronađu udomitelje i dulje se zadržavaju u skloništima za napuštene životinje.

Zbog toga je na današnji dan ustanovljen Međunarodni Dan crnih mačaka (U Velikoj Britaniji slave i Nacionalni dan crnih maca, 27. listopada), kako bi se ljudima pokazalo da i one mogu biti savršen kućni ljubimac. Evo nekih argumenata koji mogu pomoći u razbijanju predrasuda o crnim macama, a možda i u tome da donesete odluku o tome da udomite baš malog crnog mačića:



Mogu biti fotogenične; Ako razmišljate o tome da udomite mačku, dobro je znati da se može 'doskočiti' i tome da na fotografijama ispadaju loše. Naime, većina vlasnika crnih mačaka žali se na to da na fotografijama nerijetko ispadaju kao velika crna mrlja.

No, stvar je u dobrom osvjetljenju: Važno ih je usmjeriti prema prirodnom izvoru svjetlosti, ali ne pod jarkim suncem, te na aparatu pod uvjetima snimanja uključiti ikonu sunca. Tako će vaša crna mačka biti dobro osvijetljena i ispasti fotogenična.



Crno s puno različitih nijansi i uzoraka; Čak i kada vam se čini da imate mačku koja je crna kao mrkla noć, ona sigurno ima neke točke ili šare na krznu koje nisu potpuno crne i daju vašoj mački posebnu nijansu. Ljubitelji mačaka pronašli su čak 22 pasmine crnih mačaka, pri čemu se 21 može razlikovati od potpuno crne upravo po nijansi crne boje, kao i uzorku.

Egipćani su ih obožavali kao bogove; Stari Egipćani su iznimno cijenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačja boginja. i za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svatko tko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Nesreća povezana s grčkom mitologijom; Vjerovanje o tome da crne mačke donose nesreću povezano je s legendom o tome da je Zeusova supruga Hera kaznila nekoga tko ju nije zadovoljio pretvarajući ga u crnu mačku. Vjeruje se da je ta mačka protjerana u Podzemlje, slijedom čega su praznovjerni Grci crne mačke počeli povezivati sa smrću i zagrobnim životom.

Donose sreću s udvaračima; Dok u nekim kulturama vjeruju da crne mace koje vam pređu preko puta donose nesreću, u Japanu vjeruju da neudanim ženama crna mačka može povećati šanse da se za njih zainteresira veći broj odgovarajućih udvarača. U Njemačkoj, pak, vjeruju da je dobro ako vam crna mačka prijeđe preko puta s desna na lijevo, te da možete očekivati niz pozitivnih događaja.

Održavaju sretan brak; U Midlandsu (Velika Britanija) vjeruju da je crna mačka povezana sa sretnim brakom, pa su crne mace često naslikane na pozivnicama za vjenčanje, darovnim karticama za mladence, kao i drugim ukrasima povezanim s vjenčanjem.

Mornarima jamče siguran povratak kući; Britanski mornari puštali su mačke na brod jer su lovile miševe, no od davnina postoji vjerovanje da crne mačke na brodu donose sreću i povećavaju šanse za siguran povratak kući. Neke od maca postale su povijesne 'ličnosti', poput Tiddlesa, koji je s britanskom Kraljevskom mornaricom proputovao više od 30.000 milja.

Pokreće Blogger.