Poznati psiholozi savjetuju: Kako da kritikujete vašeg partnera, a da ne naštetite vašoj vezi

Jeste li ikada znali da je za skladan razvoj bilo kojeg odnosa (u porodici ili timu) važno posmatrati određene razmjere kritike i pohvale?


Naučnici su proveli dosta vremena istraživajući ovu temu i našli idealan omjer dobrog i lošeg. Mi vam donosimo ove interesantne zaključke. Omjer Losada; Omjer Losada je omjer pozitivnog i negativnog u odnosima među ljudima. Psiholog John Gottman bio je prvi koji je primijetio uticaj tih proporcija.

Tokom 40 godina analizirao je više od 3000 brakova. Uzimajuaći u obzir omjer pozitivnog i negativnog u vezi, mogao bi predvidjeti vjerovatnost razvoda s 90% točnosti. Kasnije je psiholog Marcial Francisco Losada nakon analize stotina poslovnih grupa jasno definisao okolnosti najveće efikasnosti i izveo omjer.



Zašto je pravi omjer toliko važan? Zamislite da je neka situacija između vas i vašeg partnera brod. Sa jedrima. Vjetar koji piri u jedra je pohvala koju upućujete svom partneru. A kritika je brodski upravljač. Hoće li se brod pokrenuti ako je vaša kritika veća od vaše pohvale? Bez obzira na to koliko okrenete upravljač, nećete stići nigdje bez "vjetra pohvale."

Ili, naprotiv, sve što radite je to da hvalite vašeg partnera i pokušavate zatvoriti oči pred njegovim manama. Takav će brod postati nekontrolisan, a ko zna kuda će ga taj vjetar odvesti. Omjer Losada približno je jednak 3 pozitivne stvari na 1 negativu. To je minimum potreban za postizanje visokih rezultata u bilo kom timu, bilo da su to kolege, prijatelji ili članovi porodice.



Maksimalno je oko 7 pohvala za 1 kritiku. Odnosi koji su van granica tog idealnog omjera s vremenom se neizbježno pogoršavaju. To u stvari ide ovako. Bez pozitivnog stava i spremnosti na kompromise, svaki odnos će se raspasti.

Ali jednako je opasno i potpuno odsustvo bilo kakve negativne kritike. Ravnoteža je veoma važna. Vaš partner nije vaša konkurencija nego saradnik, vi ste tim. Zato zapamtite ovo jednostavno pravilo i primjenjujte ga u vašem odnosu: najmanje 3 pozitivne stavke na 1 negativu i vaš bod neće potonuti.

Izvor: infpult.info

Pokreće Blogger.