Voda ne pere grijeh: Nije isto kad u braku prevari muškarac, ili kad prevari žena

Lijepo sročeno uz životnu poruku i poduku.


Trenutna opijenost može donijeti samo probleme. A vrijedi li to kratko vrijeme ukradeno s drugom osobom, svega onog što možemo izgubiti? Na taj odgovor znaju oni koji varaju. Prevara je prevara. Svatko zna koje je njeno značenje, a kolika je njena cijena zna popriličan broj ljudi.

Cijena je visoka. Plaća se suzama, neprospavanim noćima, neopisivom boli, ali i uništenim životima. Prevara je izdaja u svakom pogledu. U ovom slučaju mislim na prevaru između muškarca i žene. Prevara je ponor koji povuče u bezdan, to je pakao koji svakako ima više od devet poznatih krugova.Kad prevari muškarac ili žena, da li je to isto? Mnogi će reći da je prevara prevara, ali se ja s tim ne bih složila. Kad bi se te dvije prevare mogle staviti na vagu, ženska bi svakako bila teža. Žena kad prevari, to čini zato jer voli, a kod muškaraca to nije čest slučaj.

Muškarcu je prevara izlet, dokaz muškosti, i rijetko ima težinu kao prevara koji počini žena. A i ženska se ne oprašta, ili se oprosti jako rijetko. Malo je muškaraca koji će to učiniti, ali i puno žena koje će ugušit bol, pognut glavu, i prijeći preko prevare. Da iskreno priznam, ja to nisam mogla, niti bih ikada oprostila.Prevara je za mene jedan od najgnusnijih činova. Nema se tu što oprostiti. Ne bih mogla živjeti sa sumnjom, niti bih mogla svaki put kada ne dođe na vrijeme, zamišljati da je negdje sa nekom, i da radi tko zna šta. Niti bih prevarila, niti bih oprostila. To je sasvim jednostavna životna filozofija.

Svakoj ženi, ili muškarcu, koji preko prevare mogu prijeći, naklonit ću se do poda. Za mene riječ "prevara" ne ide u istu rečenicu u kojoj se nalazi riječ ljubav, povjerenje, odanost… Da mogu, za mene ta riječ ne bi ni postojala, ali postoji, na žalost. Zašto ljudi varaju? Da li je u pitanju izazov, strast, želja za promjenom?

Nijedan od tih razloga nije dovoljno dobar, niti bih se ikada kockala sa onim što imam. Trenutna opijenost može donijeti samo probleme. A vrijedi li to kratko vrijeme ukradeno s drugom osobom, svega onog što možemo izgubiti? Na taj odgovor znaju oni koji varaju. A imaju toliko mnogo opravdanja, toliko izgovora, a nijedan od tih nije onaj koji bi ih odvratilo od nevjere.

Muškarci u braku spadaju u posebnu kategoriju. Oni traže ono što im supruga ne može dati. Da, to je istina. Ako su stvorili obitelj, supruga mu ne može posvetiti onoliko vremena koliko je mogla dok su bili sami. Vječito umornoj od obaveza, neprospavanih noći, na um i ne pada gugutanje. Muškarac se osjeća zakinutim.

I umjesto da joj pomogne, on traži izlaz iz tog začaranog kruga. A treba li tako biti? Ako je uz tebe žena koju si sam odabrao da bi sa njom zasnovao obitelj, onda joj pomozi da ta obitelj ostane zdrava i voljena. Djecu ne odgaja jedan roditelj, nego oba.

Lako je prevariti, ali budi frajer i ne učini to, ne poklekni pred izazovom. To isto vrijedi i za žene. Nema opravdanja za prevaru. Nisi frajer ako imaš izlete van braka, mada će drugi misliti da jesi. S druge strane, žena je obilježena kao "kurva", a ta mi je riječ strašna.

Ona samo opisuje mentalitet naših ljudi, i razliku koja se čini između muškarca i žene. Jasno mi je da strast prođe, da sagori, da ljubav nema istu jačinu kao na početku veze. Nestane zanos, povuče se pred životnim problemima, ali ostaje nešto trajno što se može graditi, a za to treba dvoje ljudi.

Ne treba tražiti mane onog tko je pored nas, treba tražiti vrline. Pored vas se nalazi ona osoba u koju ste se zaljubili, samo što su prilike drugačije. Možda se i promijenila, ali ste i vi. Nikada to nemojte smetnuti sa uma. Postoji onaj najgori dio prevare, a to je kada se dođe u krevet sa mirisom drugog muškarca ili žene, mirisom kojeg nijedan tuš ne može skinuti.

Voda ne pere grijeh, ali ni savjest. Volite majku ili oca svoje djece, to je najviše što možete učiniti za njih. Ako prevarite, vi niste prevarili samo bračnog partnera, prevarili ste sve ono u što osoba do vas vjeruje, prevarili ste brak kao instituciju, prevarili ste ljubav, izigrali je i pretvorili u ništavilo.

Biti jači od iskušenja i slabosti, čini nas posebnima, a jeste li vi posebni? Nadam se da jeste. Znam da uvijek postoji bolja, ljepša, ali postoji i bolji i ljepši. Ono što vama više nije lijepo, nekomu je neostvaren san. Nije trava zelenija u tuđem vrtu, već je ondje trava koja nije vaša, a sama ta činjenica je i čini privlačnijom i zelenijom, a tako je i sa ljudima. Budite mi vjerni, ili barem imajte toliko obzira da ne počinjete novu vezu dok ne završite sa starom. To je jedini savjet koji vam mogu dati.

Tekst je u cjelosti preuzet sa: 24sata | BlogBuster

Posjetite 24sata | BlogBuster za jos sličnih tekstova, a autoricu Katu Mijić, možete pratiti na facebook-u

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.