Naučnici vjeruju da je zaboravljanje zapravo znak visoke inteligencije

Ako mislite da s vama nešto nije u redu, ovo će vas obradovati


Ako se često borite s takvim problemima, bit ćete sretni kada saznate da je s vama sve u redu. Sposobnost prisjećanja, bilo kakvih trenutaka i sjećanja je nešto što nam svima treba. Pamćenje je jako korisno kada učimo u školi ili kada se pokušavamo sjetiti gdje smo ostavili ključeve.

Ujedno ponekad koristimo naše pamćenje kako bi što bolje funkcionirali na poslu i sjetili se imena naših kolega. Iako mnogi od nas smatraju da jako dobro pamte, svejedno ćemo ponekad nešto zaboraviti. Kada se to dogodi imat ćemo osjećaj kao da popuštamo, ali je iza zaboravljanja puno više toga nešto što mislimo.Zamislite ovu situaciju; odete u trgovinu kupiti tri namirnice, ali odjednom zaboravite zašto ste tamo. Još gore, možda ćete krenuti iz jedne sobe u drugu i kada tamo dođete nećete se sjećati zašto ste uopće ustali. Ako se često borite s takvim problemima, bit ćete sretni kada saznate da je s vama sve u redu.

Zapravo, istraživanje provedeno u Neuron Journalu ima neke dobre vijesti. Pokazano je da je zaboravljivost dio moždanih procesa koji vas zapravo mogu učiniti pametnijima do kraja dana. Profesori su sudjelovali u istraživanju na Toronto sveučilištu te su otkrili da savršeno pamćenje nije nužno povezano s visokom inteligencijom, piše Wetpaintlife.Zanimljivo je da će vas poneko zaboravljanje zapravo učiniti pametnijima. Mnogi se vode idejom da su pametniji ako mogu više zapamtiti. No, prema istraživanju, sasvim je normalno ako ponekad zaboravite koji detalj. To se odnosi na pamćenje šire slike nasuprot malih detalja. Bolje je pamtiti širu sliku nego detalje.

Naš je mozak sličniji računalu nego mi to mislimo. Hipokampus, dio mozga u kojem se čuvaju sjećanja i informacije često filtrira nevažne detalje. Drugim riječima, pomaže nam „optimizirati inteligentno odlučivanje tako što zadržava ono što je potrebno, a uklanja ono što je nepotrebno“.

Razmislite o tome na ovaj način; je li lakše zapamtiti nečije ime ili lice? Što je važnije? U društvenom okruženju, važno je zapamtiti oboje, ali da smo dio životinjskog svijeta i zapamtimo nekoga kao prijetnju onda bi to značilo da su naši životu ugroženi. Pamćenje njihovog imena bi bilo nevažno.

Mozak ne odlučuje automatski što trebamo zapamtiti, a što zaboraviti. On čuva nova sjećanja, ali često uklanja stara. Kada mozak postane zatrpan sjećanjima i informacijama, one su često u sukobu jedna s drugom što dovodi do problema u odlučivanju.

Zbog toga se mozak usredotočuje na širu sliku, na ta sjećanja, no i ona postaju manje važna kako napreduje tehnologija. Na primjer, prije bismo morali učiti kako napisati neku riječ, ali sada samo pogledamo na internetu. Ujedno, većinom koristimo Internet kako bi dobili bilo koju informaciju, od promjene glave na tuš kabini do kuhanja.

Ako sve zaboravljate, onda možda trebate otići na pregled, ali ako ponekad nešto zaboravite, onda je to sasvim u redu. Pouka priče je: kada slijedeći put nešto zaboravite, gledajte na to kao na nešto što je vaš mozak dizajniran da napravi.

Izvor: novizivot.net

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.pult24.info

Napomena: Ukoliko preuzimate sadržaj ovog članka OBAVEZNI ste da nas navedete kao izvor uz linkovanje našeg članka.

Pokreće Blogger.