Ne zaslužuju svi vaš oprost - Mudra žena nikome ne bi trebala oprostiti 3 stvari

Sposobnopst opraštanja je jedna od najljepših ljudskih vrlina, ali opraštanje ponekad može biti samo način da nekome date još jednu priliku da vas povrijedi. 


Postoje neke stvari koje ne biste trebali nikome oprostiti, a u nastavku pročitajte kada je dobro oprostiti neke stvari, a kada nije. 1 Oprost ponekad može biti teret; Žene su skolnije opraštanju od muškaraca, pa često opraštaju i stvari koje ne bi trebale. 

Međutim, ponekad to nije iskren oprost, već prisilan zbog nemoći i nekih drugih faktora. Mnogi misle da je loše ako osoba ne zna oprostiti, međutim, loše je kad čovjek sve oprosti. Ne shvataju svi da je oproštaj ponekad teret. Riječi mogu istrpiti sve, čak mogu sakriti neke emocije, ali teret će ostati. 



Samo žene koje su prošle kroz to će to razumjeti. Ponekad je bolje odustati od tog tereta kako ne biste naškodili ni sebi ni drugima. Kada odlučite da ne oprostite to ne znači da da ste ogorčeni, to znači da želite otpustiti situaciju i osobu koja je povezana sa tom situacijom. 

Ne oprostiti znači da niste spremni iskreno i od srca oprostiti, na šta svako od nas ima pravo. Ljudi griješe i ponekad je potrebno mnogo vremena i energije da bismo nekome oprostili, ali to ponekad nije dovoljno. Kada želite oprostiti, a ne možete tada se javlja ljutnja zato ne biste trebali oprostiti ono što ne možete. 



2. Ne opraštajte dok onaj ko je pogriješio ne traši oprost od vas. Ponekad nekim ljudima oprostimo čak i kada nam oni ne traže oprost. Jednostavno želimo spasiti odnos koji imamo sa tom osobom. Morate oprostiti samo onim ljudima koji priznaju svoje greške i traže oproštaj od vas. 

Kada opraštamo ljudima koji to od nas nisu tražili, naš oprost je uzaludan. Zašto djeca dobrih roditelja odrastaju u sebične osobe? Zato što su im njihovi roditelji sve opraštali. Dijete nije naučilo da treba priznati svoje greške i zatražiti oproštaj. Isto je i sa odraslima. 

Ne vrijedi im opraštati njihove greške i računati na dobre odnose sa njima. 3. Opraštanje neće umanjiti bol; Zamislite da neko uzme štap i udari vas po dlanovima. Boli, ali vremenom crvenilo nestaje, bol nestaje i nestaju svi tragovi udarca. 

Zaboravljamo na bol i mislimo da smo oprostili. Međutim, samo je bol popustio, sjećanje je izblijedilo, a razlog je ostao. Nemojte miješati opraštanje sa umanjivanjem boli jer će se razlog ponavljati iznova. Oproštaj ne bi trebao dolaziti samo iz srca već i iz glave u suprotnom će vaše velikodušno srce patiti.

Ljudski postupci imaju tendenciju da se ponavljaju. Ako se neko loše ponaša prema vama to ponašanje će se ponavljati sve dok ga opraštate i tako u krug. Još je gore ako takav ciklus postane navika i norma. Uvijek imajte na umu da počinitelj uvijek djeluje onako kako mu dopušta druga strana. Zato ako je bol splasnuo to nije razlog za opraštanje, već za razmišljanje.

Pokreće Blogger.